Поводом Политикиног чланка "Француски филм под отвореним небом"

Француски филм под отвореним небом 

 

Остварењем „Ноћна смена” започео рад „Драјв ин биоскопа” на Ади Циганлији (Фотографије М. Спасојевић)
Фестивалом француског филма – остварењем „Ноћна смена” (Police) редитељке Ан Фонтен – свечано је отворен „Драјв ин биоскоп” на Ади. Поштујући препоручену дистанцу, љубитељи „седме уметности” седели су под отвореним небом и уживали у пројекцији на великом платну. Иза њих, уз омиљена пића и грицкалице, посетиоци су из својих аутомобила имали прилику да осете јединствен доживљај гледања филма. Први биоскоп оваквог типа у Србији оживео је атмосферу коју су обожаваоци „покретних слика” могли видети у култним сценама многих холивудских класика.
Овај фестивал је пројекат који се већ другу годину заредом одржава у сарадњи Француског културног института, „Комбанк дворане” и „Мегаком филма”.

Овај фестивал је пројекат који се већ другу годину заредом одржава у сарадњи Француског културног института, „Комбанк дворане” и „Мегаком филма”.

‒ „Драјв ин биоскоп” је нешто што је спорадично покушавано у нашој историји и у граду Београду и у широј Србији, али никако до краја то није било изведено. Сада је урађено како треба и добра је прилика да различите генерације то осете уживо и да виде оно што су некада гледале у америчким филмовима, у којима је доста био присутан тај мотив ‒ рекао је Иван Карл, секретар за културу града Београда.
За све љубитеље гледања филма на старински начин, под ведрим небом, улаз ће бити слободан првих месец дана. Посетиоци који долазе колима неопходно је да изврше резервацију на званичном сајту „Комбанк дворане”, док се за део са седећим местима на отвореном простору саветује долазак раније.



Фестивал француског филма у оквиру „Драјв ин биоскопа” на Ади траје четири дана. Вечерас ће посетиоци моћи да уживају у наслову „Само животиње” (Seules les bêtes) Доминика Мола, сутра могу погледати „Divorce club” Микаела Јуна, а последње вечери биће приказан трилер „Преводиоци” (Les Traducteurs) Режиса Роансара. Уколико буде кише наредних дана, пројекције ће бити премештене у „Комбанк дворану” и улаз ће бити слободан.

Такође, онлајн биоскоп „Moj оff” још једном је постао фестивалско „виртуелно место” на ком ће током четири дана бити приказано осам актуелних наслова француске кинематографије. Гледаоци ће на овој платформи бесплатно моћи да погледају по два актуелна наслова дневно, у терминима од 12 до 18 часова, између осталих – „Марија Калас” (Maria by Callas), „Привиђење” (L’Apparition), „Долина вукова” (La Vallée des loups), „Гоген: Путовање на Тахити” (Gauguin – Voyage de Tahiti), „Ђанго” (Django) и „Судбина, моја љубав, прво певање” (Mektoub, my love: Canto Uno).


Аутор: Ј. Цветковић
Извор: Политика


Александар Јовановић / Ћирилизовано: Какогод то звучало, корона вирус је шанса за филм, тј. за филмску приказивачку делатност. Надам се да ће мој Чачак, као и други мањи градови у Србији и њихови пословни људи, имати слуха за нову прилику.

 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!