Пресуђено у Женеви: Већина царина Америке на робу из Кине нелегална

Александар Јовановић: Ако је Одбор за решавање спорова при Светској трговинској организацији пресудио у корист Кине онда се намеће питање колико је Запад спреман да и даље следи САД. И да ли је ово, EU-Kina: video samit bez vidljivog napretka | Evropa | DW | 15.09.2020, само да се најгеноциднија нација свих времена не досети. 

Ову вест не стављам У "Предлоге...", прилажем је да бих истакао који развој догађаја треба пратити, јер ће имати реперкусија и на нас.

Илустрација: Пиксабеј


Већина царина Америке на робу из Кине нелегална

ЖЕНЕВА - Одбор за решавање спорова при Светској трговинској организацији пресудио је против већине царина које су САД увеле на робу из Кине.

Одбор је саопштио да мере САД крше кључне принципе међународне трговине и услове под којима Вашингтон приступа Светској трговинској организацији, преноси Кјодо.

Портпарол кинеског министарства трговине је поздравио пресуду, коју је оценио као „објективну и фер”. Он је рекао да се Кина нада да ће САД у потпуности уважити одлуку Светске трговинске организације.

Представник америчког министарства трговине Роберт Лајтхајзер критиковао је одлуку одбора и рекао да је Светска трговинска организација „потпуно неадекватна да заустави кинеске штетне технолошке праксе”.

Он је рекао да САД мора да буде дозвољено да се бране против непоштених трговинских пракси и да администрација председника Трампа неће дозволити да Кина користи Светску трговинску организацију како би искористила америчке раднике и компаније.

Одбор је одлуку донео након што је Кина поднела жалбу због рестрикција на увоз уведених од стране САД.

САД имају право да уложе жалбу на одлуку у року од 60 дана, преноси Танјуг.


Извор: Политика


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!