Терористички напад на седиште ЕУ избегнут после препада белгијске полиције



Белгијска полиција је ухапсила неколико особа које су планирале терористички напад на седиште Европске комисије у Бриселу, кажу медијски извештаји. Хапшења су резултат жестоких напора локалних власти да угуше екстремизам.

Двоје од ухапшених су из Хага, извештава холандски јавни емитер НОС.

"Они су планирали напад. Један од циљева је била зграда Европске комисије. Појединачни комесари нису посебно циљани. То је требало да буде више налик нападу на Јеврејски музеј ... са циљем да убију што више људи", известила је НОС цитирајући информисане изворе.

Белгијска полиција је наводно пронашла пиштоље и панцире, док је холандска полиција открила џихадистичку литературу.

Хапшења и заплена оружја су резултат истовремених упада у куће у Бриселу и Хагу. Један препад је наводно извршен у хашком округу Шилдерсвијк, где су се недавно одржале демонстрације у знак подршке Исламској Држави (ИД, некада ИСИС / ИСИЛ).

НОС је објавила да су мушкарац и жена турског порекла ухапшени почетком прошлог месеца, када су стигли у Брисел летом из Турске. Обоје су наводно били у Сирији.

Хапшења су резултат истраге белгијских власти о екстремизму у региону и притварања више особа осумњичених да имају везе са џихадистима, пише белгијски дневни "Ехо".

У оружаном нападу на Јеврејски музеј у централном Бриселу маја месеца четворо људи је убијено. Верује се да је осумњичени за напад, Француз Мехди Немуш, провео више од годину дана борећи се на страни милитаната ИД у Сирији.

Наводно се 400 Белгијанаца бори у Сирији на страни екстремиста, а око 90 њих су се вратили кући.

"Наша полазна тачка је да један од деветорице њих планира да изврши напад", рекао је извор "Ехо"-а. "То је конзервативна процена, ако се узму у обзир људи који им помажу."

"Ми радимо пуно радно време на проблему бораца повратника", новинска агенција Белга цитира федералног судског портпарола. "Ми радимо заједно са службама безбедности што је довело да извршења неколико операција", рекао је портпарол.

Белгијски напори долазе док остатак Европе, као и САД и Аустралија спроводе масовна хапшења због застрашујућих обавештајних извештаја о терористичким претњама ИД.

Многе западне земље страхују да ће на њихово учешће у борби против екстремиста на Блиском истоку бити узвраћено нападима на домаћем тлу.

У Немачкој  је ове године до девет грађана извело самоубилачке бомбашке нападе у име Исламске Државе, објавио је заједнички истраживачки тим немачких медија.

У међувремену, Аустралија је подигла степен узбуне од тероризма на највиши ниво, по први пут у последњих 11 година. После озбиљних тврдњи функционера да се планирају напади, власти су привеле 15 особа због сумње да су планирале насумичне нападе у тој земљи.


Извор: ​ Terrorist attack on EU’s HQ averted by Belgian crackdown – reports — RT News
Превод:Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!