Ево зашто Молдавија може бити следећа Украјина

Загубљен међу причама о украјинском грађанском рату и претњи ИДИЛ-а је предстојећи сукоб Русије и Запада на „терену“ Молдавије.

Грб Придњестровља на билборду у Тираспољу

Земља је у сендвичу између Румуније и Украјине, а област Придњестровље је де факто независно већ око две деценије.
Молдавија брзим кораком граби ка ЕУ (потписала је Споразум о придруживању крајем јуна), и трчи према НАТО-у, а Сједињене Америчке Државе разматрају да ли ће или не Молдавији одобрити значајан статус савезника изван НАТО-а, преко тентативног, закона у покушају „Акта о превенцији руске агресије 2014 “ што плута око Конгреса.
Проблем је у томе Придњестровље са Молдавијом не дели визију будућности.
Уместо тога, Придњестровње је изразило жељу да се политички и економски интегрише са Русијом, а преко 1000 руских миротворца је тренутно тамо стационирано.
Његово руско и према Русији наклоњено становништво страхује од културног и етничког чишћења, ако Молдавија крене ка Западу, пошто су националисти позивали на „поновно уједињење“ са, по култури, рођаком Румунијом.
Гледајући догађаје уочи и током украјинског грађанског рата, становништво Придњестровља сигурно има разлога за бригу о својој судбини. Међутим, за разлику од народа Донбаса, они немају пријатељску суседну државу у којој би могли да потраже уточиште.
Још горе, тензије су већ почеле да расту. Руско Министарство спољних послова је оптужило Молдавију и Украјину за организовања де факто блокаде Придњестровља, чиме су ставиле његове грађане у неповољан економски положај.
Такође, авион заменика премијера Дмитрија Рогозина је у мају, после посете региону, био присиљен да се окрене, када му је Украјина одбила право транзита, у нечувеној примени дипломатске агресије која би била незамислива да је Рогозин Американац.
Како ствари стоје, Придњестровље је сада окружено чланицом НАТО-а Румунијом и вехементно пронатоовским Молдавијом и Украјином, а свака од тих „сусједица“ кује заверу против Придњестровља у своју и корист Вашингтона.
У таквим околностима, будућност Придњестровља делује мрачно, али присуство руских миротвораца (и Москвин учинак у заштити) представљају опипљиву гаранцију његове безбедности.


Аутор: Ендрју Корибко
Извор: Here’s why Moldova could be the next Ukraine – Russia Insider
Ћирилизовано за ЕВРОАЗИЈА.ИНФО - анализе евроазијских интеграција

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!