Пољска упозорава Француску

Пољска је у понедељак упозорила Француску да би испорука ратних бродова Русији отежала Варшави да изабере француске добављаче за планирани ракетни штит.
Томаш Сиемонијак


"Ја не могу да сакријем чињеницу да нам Мистрал ( уговор о ратним бродовима) не помаже да доносимо позитивне одлуке" о француским добављачима за штит, изјавио је пољски министар одбране Томаш Сиемонијак у интервјуу објављеном у дневнику "Реч Посполита"..

Француска је раније овог месеца суспендовала испоруку два ратна брода Русији - да реализује уговор од 1,2 милијарди евра (1,6 милијарди долара), због бројних критика НАТО савезника забринутих улогом Москве у украјинској кризи.

Француски председник Франсоа Оланд је тада најавио да ће у октобру одлучити да ли ће или не поништити уносан посао.

"Ми смо критични према овој трансакцији. Нико никада није сакривао ову чињеницу од наших француских партнера", рекао је Сиемонијак.

"Ја не желим да играм улогу некога ко Француској постављања услове. Уверен сам да ће Француска донети мудру и одговорну одлуку, знајући да је чланица НАТО-а и знајући мишљења осталих савезника."

Пољска је у јуну изабрала француског произвођача оружја, гигант "Талес" (Thales) и његовог америчког ривала "Рејтион" (Raytheon) као финална два понуђача на тендеру за нови противракетни систем штита, за посао процењене вредности од 5,8 милијарди евра током 10 година.

Франсоа Оланд
У надметању, "Талес" и француско-италијански произвођач ракета МБДА (MBDA) су се удружили са пољским "Полска Група Збројениова ПГЗ" конзорцијумом одбране индустрије, а "Рејтион" нуди своје ракете типа "Патриот".

Пољска је за наредну деценију издвојила 33,6 милијарди евра да унапреди своју војну опрему, укључујући противракетни штит, оклопне транспортере, подморнице и дронове.

Пољски председник Бронислав Коморовски је због ескалације сукоба у суседној Украјини предложио повећање средстава за одбрану на 2,0 одсто БДП-а, са тренутних 1.95 одсто.

Пољска је ушла у НАТО 1999. године, деценију пошто је одбацила комунизам. Држава од 38 милиона људи је приступила Европској унији 2004. године.


Напомена приређивача: Овде нећете пречесто сретати текстове из извора сличних "Експатици". Али ко би одолео новостеченом самопоуздању северне верзије Хрвата и ко се не би сажалио над, некада великом, француском нацијом. Што рече Степски соко: The Saker: Pauvre, pauvre France! | СРБски ФБРепортер

Извор: Poland warns France on warship deal with Russia < Local News | Expatica Moscow
Превео и приредио: Александар Јовановић - Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!