Пуковник Касад: О неким новим моментима, укратко



Данас сам имао низ занимљивих сусрета и разговора са занимљивим и врло компетентним људима, сусрета који су значајно обогатили моје знање о одређеним специфичностима унутрашњег живота Новоросије. Врло брзо ће бити неколико занимљивих материјала, али за сада укратко о неким интересантним моментима.


1. Пономарјов, бивши градоначелник Славјанска, је у реду. Он је жив, добро и на слободи. Моћи ћу да дам више информација о овом питању касније.

2. "Генерал" Корсун више није у Новоросији и он сада даје изјаве. Овај "витез судбине" је помогао да се открију "нестабилни" команданти. Командант са потписом "Самурај" (можете да га видите у видеу битке под Кожевње, где је командовао нападом тенкова и пешадијских борбених возила и махао пиштољем) послао ми је е-писмо у којем је рекао да је његово кодно име на документу фалсификовано, и да он чак није ни био у Новоросији у моменту његовог потписивања, јер је подизао "Степа" батаљон у Владивостоку. Што се њега тиче, он је за јединствену команду коју би створиле законите власти Новоросије, а не сумњиви ликови.

3. О Кодаковском. Он више нема стварне политичке позиције, Кодаковски командује одредом од неколико стотина људи. После његовог пада у јулу, који је уследио после Стрелковљевог доласка у Доњецк, сада је један од многих команданата Новоросијских оружаних снага и ништа више од тога. На директно питање да ли се његови људи добро боре добио сам и директан одговор: у близини Саур-Могиле су се борили осредње, близу Јасиноватаје добро.

4. "Калмиус", о којој тамо нема много информација је заправо прилично озбиљна организација - "артиљеријска бригада", и то не само по називу. О "Калмиус"-у ће бити посебног материјала. Што се тиче возила и артиљерију у батаљону - само трофејно, али нема проблема са муницијом - десетине тона је извучено из једног од окружења.

Ти људи са којима сам разговарао, а који су учествовали у уличним борбама током првих дана августа, потврдили су да је ситуација у том тренутку била катастрофална и, да није било ниског морала украјинске пешадије, Шахтјорск би био заузет а ДНР одсечена од ЛНР. После одласка Козака, само је 153 човека остало у граду, према којима је напредовала колона 25. падобранске бригаде, као и неке јединица Нацигарде - заједно више од 70 оклопних возила и неколико стотина људи пешадије. Људи су успели да издрже до доласка "стрелковаца" и "Оплот"-а, чиме је ефективно спашена ДНР.

5. Питање зимске опреме за Новоросијске оружане снаге било је у последње време закључено у значајној мери - барем за јединице прве линије и део милиције који је претворен у војску. Те јединице су прописно обучене, добиле су у довољним количинама зимску камуфлажну униформу, капе , џемпере и топле чарапе. Као и увек, постоји недостатак тактичких прслука и разне специјалне опреме. Тражили су да се ово нагласи. Као и обично, сва питања на тему помоћи Новоросијској милицији треба да буду усмерена на redactor@cassad.net

6. Ситуација са поправком трофејног материјала је осредња, због чега је темпо обнове заробљене возила прилично слаб. Од свог материјала који је заробљен у окружењима током августа-септембра највише трећина је доведена у ред. Што значи, с једне стране постоји потенцијал за  прикупљање материјала и постоји технички потенцијал, али, са друге стране, темпо овог раста је веома низак.

7. Прилив добровољаца је донекле смањен после победничких недеља крајем августа и почетком септембра, али све у свему је прилично стабилан. Новоросијске оружане снаге се полако али сигурно повећавају. Тренутно, придружити се Новоросијским оружаним снагама није велики проблем, јер је цела граница широм отворена.

8. О Безлеру. Он је унапређен у чин генерала од Захарченка, што је и заслужио. Безлеров одред је јуначки бранио Горловку током најтежих дана августа, а "Бес" је и сам био рањен (вишеструке шрапнелске ране у ноге). У почетку су мислили да неће успети и да се неће вратити са лечења, али је испало да је јак човек, па је био на опоравку (зато се није појављивао у медијима), а сада се поново бори, разоткривајући завере. Сада је Безлер одговоран за формирање Северног правца.

9. О генералима - постоје само два генерала у борбама у Донбасу. То су генерал Петровски, звани "Мрачни" и Безлер, звани "Бес". Обојица имају нормалне радне односе са Захарченком и Кононовом, кодног имена "Цар". Сви остали генерали су или нека врста авантуриста, као што је "Корсун", или су генерали из домаће радиности, створени личним декретом атамана Козицина.

10. Тренутно је ситуација са пошиљкама за Мозговоја знатно побољшана, његов ауторитет у војним круговима је прилично висок. Антиолигархијски принципи и изградња народне државе које је он прогласио имају велику привлачност међу обичним борцима милиције у другим одредима и код њихових команданата. Војно, он је пре подређен команди ДНР, него команди ЛНР.

Детаљније ћу описати различите аспекте у одговорима на питања у низу чланака о унутрашњој ситуацији у Новоросији.


Оригинални текст на руском: Colonel Cassad - Коротко в важном
Извор: Colonel Cassad (in English) - A brief but important update
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!