Пређи на главни садржај

The Saker: Демонстрације у Русији, још понешто и једна сјајна вест
Демонсрације у Русији:


Према РТ-у, улицама Москве је марширало између 5000 и 26000 људи, захтевајући мир у Украјини. Према "Взгљад"-у, 20 људи је  демонстрирало у Петрозаводску и Саратову, 50 у Перму, до 100 у Јекатеринбургу, 10 у Новосибирску, 15 у Сиктивкару и неколико људи у Барнаулу. Оно што је овде важно нису стварне бројке, већ ред величинa. Оно што се јасно види јесте да су ове демонстрације биле мале, бар по руским стандардима, а када је Аниса Наовај (Anissa Naouai) с РТ-а известила o "веома високом одзиву", грдно је погрешила. Такође, и ништа мање важно, будимо врло пажљиви око тога за шта су биле ове демонстрације: за мир у Украјини и против рата. Са таквим нејасним, а ипак "добромисао" слоганом, чак би се и избеглице из рушевина Доњецка могле сложити (они чак посебно).

Али овде имамо типичан пропагандни трик: пошаљи људе на улице у знак подршке миру, љубави и срећи широм света, а потом то представи као да "опозиција" протествује против владине политике. Али, хајде, будимо озбиљни, ко жели рат у Украјини ? Кремљ?

Друга важна тачка је ово: чак и ако се, расправе ради, сагласимо да су 100% демонстратора били љути противници Путина или руске политике у Украјини, то је мање од ништа у поређењу са Путиновим 80% + одобравања курса.

Па шта се није догодило?

Оно што се није догодило јесте "Руски Мајдан", што су га предвиђали Евгениј Федоров и његове присталице. Ево шта је он предвидео да ће се догодити 14. септембра:

     "Они су изабрали Санкт Петербург као прво место. Процес је почео. Процесу се помогло: цела прича са превременим изборима у Санкт Петербургу није случајна! (...) Они ће послати у Петербург исте обучене младе људе и борце као оне који су били припремљени за Украјину. Ако је потребно, биће им издати руски пасоши. Укупан број бораца у Русији, припремљен од стране Американаца, креће се од 50 000 до 100 000. На основу Украјине. Наравно, нећете моћи да их бирате: они су руски људи, у чистом облику. Ти људи ће доћи у Петроград и изнајмити станове у великом броју. Њихов задатак ће бити да спроводе провокације, ако је потребно, војне провокације. Шта све то значи? То значи терористичке активности! Десни сектор, као што знате, нема никаквих проблема са терористичким активностима."

Колико се од тога заиста догодило? Ништа.
Где је националистички Мајдан? Нигде.
Како је режим на власти? Стабилан као и увек.

Федоров се није на овоме зауставио. У истом чланку (молим вас да га прочитате целог), написао је чак и ово:

     "Прво, ту је нови украјински фактор: 100 хиљада људи испраних мозгова. Пропаганда тамо претвара људе у животиње. Њихова позиција је ојачала у случају да нисте обратили пажњу. Знате, људи гледају и многи од њих се радују победама у Украјини. Нема победа! Постоје неки тактички успеси, али победа нема. Пре само шест месеци смо имали неутралну суседну земљу. Сада имамо земљу која има више од 40 милиона људи и која је апсолутно војно непријатељски расположена према Русији. Каква је то победа? Штавише, они имају руско становништво. То је земља која може послужити као добра основа за инвазију Русије наранџастих освајача модерног типа. Пре само шест месеци није било овако. Што значи да је равнотежа моћи око Русије фундаментално промењена. Претрпели смо велики пораз у геополитичком смислу. До јуче нисмо имали непријатеља, а данас наши непријатељи изгледају као ми. У ствари, то је очигледна победа пете колоне. Победила је политички, војно, а одатле иде у војну инвазију Русије."

Војна инвазије Русије, ни мање ни више!

Евгениј Федоров је веома добра особа и има много добрих идеја. Ја га искрено волим. Али, као аналитичар, он чврсто припада "Пропаст, чемер и тотална паника" братији и, искрено, код мене има нула кредибилитета. Покушао сам да упозорим на то, али углавном сам био игнорисан или нападан. Надам се да са тоталном пропашћу овог "Руског Мајдана" сви сада видимо да Федорова треба узимати са неколико килограма соли.


Руска стратегија у Украјини


Неколицина вас је указала на привидну контрадикцију у мојој тврдњи да је руски прави циљ у Украјини промена режима, док се, у исто време, Русија држи по страни од Украјине и терет ослобођења и денацификације оставља украјинском народу. Противречност је, тврдим, само привидна. Ево шта Русија може, и треба, да уради:

1) Да се политички противи режиму свуда: у УН, медијима, јавности, итд;
2) Да изражава политичку подршку Новоросији и било каквој украјинској опозицији;
3) Да настави с информативним ратом (руски медији раде одличан посао);
4) Да спречи пад Новоросије (пружањем тајне војне помоћи);
5) Да немилосрдно врши економски притисак на Украјину;
6) Да ремети колико је год могуће САД-ЕУ "осовину доброте";
7) Да помогне да Крим и Новоросија напредују економски и финансијски.

Другим речима - да изгледа да је ван док је итекако унутра.

Овде је од кључне важности је да се створе услови који би омогућили украјинском народу да збаци нацисте тренутно на власти, шутне ЦИА-ог проконзула у Кијеву и започне денацификацију земље. Да, то јесте дуготрајан и тежак задатак, али Русија нема других могућности. Никада неће бити стабилне безбедности за Русију докле год су на власти у Кијеву нацисти. Наравно, привремени прекид ватре, или примирје, па чак и споразум се може потписати са нацистима, али то никада неће бити трајно, највише што може обезбедити је краткотрајни предах. Да поновим, промена режима и денацификација Украјине су витални национални стратешки циљ Русије. Ништа мање од тога неће вршити посао.

У закључку, неколико цртица:

"Бизнис инсајдер" каже да је "Украјина на ивици тоталног економског колапса".

Кошаркаши из Кијева у Литванији против Русије носили "камуфлажну спортску опрему":


И изгубили са 77 : 102  :-)

А сада, на крају, али не и најмање важна, стварно добра вест !

Према Јахуу, злогласни јеврејски олигарх, мафијашки дон, мега-олигарх и иконички "Путинов непријатељ", Михаил Ходорковкси жели да води антипутиновску опозицију и чак размишља о председничкој позицији за себе. То је апсолутно дивна вест, јер, сада када је Березовски мртав, Ходорковски може легитимно полагати право на титулу најомраженијег олигарха у Русији.  Да он сад изјави да жели да "води" (читај: финансира) руску несистемску (која није успела да уђе у Думу) опозицију јесте остварење сна Путиновог ПР тима. Силно ће се забављати дискредитујући проамеричку опозицију као "агенте Ходорковског".

Заиста сјајна вест !

Срдачан поздрав,

The Saker

Извор: The Vineyard of the Saker: September 21 Ukraine and Russia mini-SITREP
Превод: Ћирилизовано

Коментари

Популарни постови са овог блога

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес