Russia Insider: Зашто Украјина никада неће "повратити" Крим




Украјински министар одбране Валериј Гелетеј тешко да је кредибилна особа.

Не само да је недавно изјавио да Русија прети Украјини нуклеарним ударима, Гелетеј је чак украјинском новинару рекао да је Русија већ извршила два тактичка нуклеарна напада на град Луганск (очигледно да објасни зашто су украјинске снаге морале да се одатле повуку). Хунта је касније демантовала ову причу и за њу окривила новинара који ју је први објавио.

Упркос овим блесаријама, Гелетеј је ипак привукао светску пажњу када је украјинској Ради обећао да ће Украјина повратити Крим и организовати параду победе у Севастопољу. Рада (украјински парламент) је то обећање поздравила са овацијама.

А истина је да се то никада неће десити. Ево зашто:

Русија ће до 2020. испунити следећи план одбране:

  -   86.7 милијарди рубаља ће бити утрошено на модернизацију Црноморске флоте. Планови за модернизацију укључују распоређивање ултрамодерних фрегата из Пројекта 11356 и "врх врхова" јуришне дизел-електричне подморнице из Пројекта 636.3.
  -  Формираће се посебна група армија, слична оној у Калињинграду, као и база за бомбардере.Компонента копнених снагаће укључивати једну ваздушно-десантну бригаду, једну Спецнац бригаду, једну бригаду морнаричке пешадије и једну моторизовану бригаду. Раније су други извори говорили о једној или две ваздушно-десантне бригаде, две или три моторизоване бригаде и једној тенковској бригади.
   - Руско ратно ваздухопловство планира да на Крим распореди Тупољев Ту-22М3 "Бекфајер" бомбардере, који ће бити у стању не само да бране Крим од било какве претње с мора, већ и униште кључне компоненте антибалистичких ракетних система САД / НАТО распоређених у јужној Европи.
   -  Коначно, Крим ће бранити обалска ракетна одбрана, систем противваздушне одбране и противбродске крстареће ракете.

Разарач Руске ратне морнарице класе Удалој:


Другим речима, Крим ће постати силно одбрамбено чвориште, непотопив носач авиона ако желите, и идеално место за пројекцију силе руских војних снага у јужној Европи, на Балкану, Медитерану, на Блиском истоку, Кавказу и у Централној Азији.

Није ни чудо што су га САД / НАТО тако очајнички желели.

Говорећи о САД и НАТО - много се дигла бука око присуства бродова Ратне морнарице САД у Црном мору. У стварности, Ратна морнарица САД уопште не представља претњу Русији, барем не из Црног мора. Црно море је затворено и мало море, барем по стандардима америчке ратне морнарице, у којем би било који амерички ратни брод, подводни или на површински, био "седећа патка" за руске снаге, посебно ракетне нападе.

Ратној морнарици САД то је познато и оно што њени бродови у Црном мору раде зове се "показивање заставе". Што нема никакве везе са претњом Русији или Криму. Ако би САД заиста желеле да угрозе Русију, последња ствар коју би Ратна морнарица САД учинила је да уђе у Црно море. Америчка ратна морнарица је за дубоко море, морнарица "плаве воде", која се бори на даљину, а не приобална, морнарица "зелене воде", или, још мање,  "браон воде", обалска морнарица.

Коначно, историја је показала да је Крим идеалан за одбрану, а веома тежак за освајање. Копном, Крим је доступан преко само неколико отворених и небрањених путева са севера. Векови ратовања су га претворили у швајцарском сиру налик структуру, испуњену тунелима, подземним бункерима и утврђењима.

Последње, али не и најмање важно, Крим је сада већ у потпуности интегрисан у Јужну војну област руске војске (са седиштем у Ростову на Дону) и, као такав, имаће пуну подршку осталих оружаних снага Русије.



Аутор: The Saker
Извор: Why the Ukrainian Defense Minister Will Never Fulfill his Promise of Retaking Crimea. - Russia Insider
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!