Тајне Новорусије (3): Северњаци

Северни ветар

 
Често се каже да су “Северњаци” милицију спасили од пораза. Да није стигло појачање, Украјину би неколико сати делило од победе. То је бесмислица ! Ситуација је средином августа била тешка, али не и критична. До тог тренутка, УОС су употребиле готово све своје резерве, заглавиле се и водиле тешке битке у северним предграђима Доњецка, код Иловајска и на прилазима Луганску у региону Новосветловка-Лутунино.

УОС нису имале довољно снага да одсеку територију Новорусије, али рат се све више претварао у крвави хаос – најгушће насељена подручја Донбаса сада су била у зони борбених дејстава. Стотине мртвих цивила. Било је неопходно зауставити овај покољ и натерати Украјину да престане са непријатељствима и уђе у мировне преговоре. За ово је испланирана операција, и ми смо започели њено спровођење.

Осим мањих грешки, све је ишло као подмазано. Непријатељ није био у стању да дисекцира наш напредак и распоред, постајао је свестан нашег присуства тек када бисмо били у директном контакту. УОС још нису биле у стању да процене нашу бројност и то је разлог зашто се до данас најфантастичније цифре наводе у украјинским извештајима. Неке украјинске главешине су закључиле да је на територији Украјине било невероватних сто хиљада “Северњака” – што је потпуна бесмислица!
Стићи до Кијева није био крајњи циљ. Да поједноставимо – циљ је био да се створе услови за пораз и престанак непријатељстава да би се започели преговори.


О Северњацима

Задовољан сам са акцијама “Северњака”. Могу да кажем да су показали висок ниво обучености и кохерентности. Одличан извиђачки рад, добро извршење на свим нивоима.

У ствари, “Северњаци” су показали врсту ратовања која се на Западу назива “мрежни рат”. Стално кретање, стално истраживање, рано откривање и благовремена примена ватре. Довољно је рећи да се Северњаци, упркос врло ограниченом простору ангажовања, готово никада нису ангажовали у директној борби са УОС, нису се борили “очи у очи”, наносили су губитке са даљине. Само неколико пута су избиле борбе. Једини случај када су УОС заробиле известан број “Северњака” је био последица кршења војних процедура и аљкавости млађих команданата.


Иловајски обруч

Кривица за овај дебакл и огромне губитке у потпуности лежи на команди АТО и Јужног сектора. Прво су буквално утерали групу у замку не покривајући јој бокове. Затим су заглибили у градску борбу, уместо да заобиђу град, почели да доносе нове генераторе, очигледно су заиста желели да подигну заставу изнад града. Па, кад су погођени у бок, и када им је преостало само неколико сати, збунили су се и одлучили да сачекају инструкције “одозго”, а мишоловка се затворила.

После тога нисмо видели никакво командовање. Унутар обруча, батаљони нацигарде и војници УОС су трчали лево-десно, падале су жртве, а команда није ни покушавала да одблокира своје трупе. И то је било чудно! Ми смо се, искрено говорећи, припремали за одржавање спољног фронта, али они се нису ни макли. Имали смо утисак да они покушавају да се претварају да се у Иловајску ништа није догодило и да ће се све средити само по себи.
И средило се …

Имали смо наређење да избегнемо жртве. Дакле, команданти окружених јединица су готово одмах добили ултиматум: свима који положе оружје и оставе опрему гарантује се живот и излазак из обруча.

Данас се “опкољени” свуда жале да су преварени, да им је обећан коридор, а да су уништавани артиљеријом. Опет, то је бесмислица! Ултиматум је био јасан – оставите на месту сву тешку опрему и возила, и у поретку изађите аутомобилима. Али уместо да учине како им је речено, они су почели да се играју “кул ренџера”. Постројили су колоне за пробој са тенковима, борбеним возилима и артиљеријским системима. Све што се није могло понети запалили су и уништили. Ми смо све то пажљиво посматрали. Обавештајци су нас стално извештавали. Још једном смо их контактирали: “Без трикова ! Желите ли да живите, следите упутства, изађите у поподневним сатима и без тешке опреме, као што је договорено, и у поретку ! Сви могу изаћи !” Они опет: “Да ! Да !” Али су у сумрак појурили у пробој. И добили своје. Скоро нико није изашао. Такав бесмислен губитак живота нисам могао ни да замислим. Пут смрти …

ПС: Запамти, У Новорусији никада није било руске војске, само су руски добровољци притекли у помоћ својим Русима !


Први део: Тајне Новорусије (1): Непријатељ | The Vineyard of the Saker
Други део: Тајне Новорусије (2): Милиција | The Vineyard of the Saker
У наставку: “Тајне Новорусије: Закључци” Ускоро !

Аутор: Владислав Шуригин
Превела са руског на енглески: Кристина Рус
Извор: Fort Russ: The Secrets of Novorossia. Part 3. The Northerners
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!