Пол Крејг Робертс: Отворена врата за Трећи светски рат



Према новинским извештајима, Вашингтон је одлучио да наоружа Украјину за поновни војни напад на Русе Доњецка и Луганска.

Руско министарство спољних послова осудило је непромишљену одлука Вашингтона да Кијев снабде оружјем као кршење споразума, да тиме доприноси да политичко разрешење сукоба буде мање вероватно. Ова изјава збуњује, јер подразумева да руска влада још није схватила да Вашингтон није заинтересован за разрешавање конфликта. Вашингтона користи несрећне Украјинце против Русије. Што је гори сукоб, срећнији Вашингтон

Руска влада се кладила на то да ће се Европа дозвати памети и сукоб мирно решити. Руска влада је ту опкладу изгубила и мора одмах да делује и предухитри погоршање кризе уједињавајући сепаратистичке области са Русијом или читањем The Riot Act-а Европи.

Скупо би коштало понижење да руска влада препусти Русе пореклом војном нападу. Ако се Русија буде држала по страни, Доњецк и Луганск ће бити уништени, следећи ће бити Крим. У тренутку кад буде приморана на борбу, русија ће бити суочена са боље наоружаним, боље припремљеним и опаснијим непријатељем.

Руска влада својом неактивношћу помаже и подржава јуриш Вашингтона на Русију. Русија би Европи могла да каже да се повуче или неће добити гас. Руска влада би могла да прогласи зону заране летења изнад сепаратистичких области и изда ултиматум Кијеву. Руска влада би могла да прихвати захтеве за уједињење или поновно уједињење из Доњецка и Луганска. Било који од наведених потеза био би довољан да се конфликт разреши пре него што се отме контроли и отвори врата Трећем светском рату.

Амерички народ појма нема да је Вашингтон на ивици покретања опасног рата. Чак и информисани коментатори скрећу с главне теме побијајући пропаганду да је Русија ушла у Украјину и да сепаратисте снабдева оружјем. Ови коментатори су у заблуди ако мисле да ће установљивање чињеница било шта променити на добро.

Вашингтон намерава да уклони Русију као ограничење својој моћи. Ароганција Вашинтона Русију приморава на неизбежан избор: вазалство или рат.


Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Opening the Gates to World War III -- Paul Craig Roberts - PaulCraigRoberts.org
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!