Да ли западне службе безбедности окрећу Исламску државу против Русије ?

МОСКВА, 5. новембар (РИА Новости) – Све већи утицај милитаната Исламске државе представља претњу по безбедност Русије, а постоји могућност да ове екстремисте подржавају западне службе безбедности, рекао је за РИА Новости Николај Пушкарев, пензионисани генерал-потпуковник ГРУ, Главне обавештајне управе Оружаних снага Руске Федерације.

Исламска држава је сунитска екстремистичка група која се од 2012. бори против сиријске владе. У јуну 2014. године, ИД је покренула офанзиву у Ираку, заузела огромне области у обе земље и најавила оснивање “Исламског калифата” на територијама под њеном контролом ( Фото: © REUTERS/ Stringer)  

“Претње постоје. Екстремисти користе ислам за политичку дестабилизацију великог броја држава. Ови догађаји не иду на добро. Екстремисти су рекли да ће напасти Америку”, рекао је Пушкарев.

Међутим, постоје и: “… разлози да се верује да САД и британске обавештајне агенције можда подржавају исламске екстремисте у угрожавању територијалног интегритета Русије.”
“Врх ових покрета може бити под утицајем НАТО-агената. Што се тиче учешћа Русије у тим догађајима, не би требало да буде директне интервенције. Пошто у Русији има много муслимана, директна интервенција може довести до нежељених последица”, изјавио је Пушкарев.

Русија би требало да помогне: ” … не-војним, дипломатским средствима, можда економским” рекао је он за РИА Новости, наглашавајући да је: “Русија заинтересована за опстанак режима Башара Асада, јер има веома добре односе са Сиријом.”

Исламска држава је сунитска екстремистичка група која се од 2012. бори против сиријске владе. У јуну 2014. године, ИД је покренула офанзиву у Ираку, заузела огромне области у обе земље и најавила оснивање “Исламског калифата” на територијама под њеном контролом.
Сједињене Државе и известан број њених савезника изводе ваздушне нападе на циљеве ИД у Ираку од августа. Коалиција је у септембру почела да Исламску државу напада и у Сирији.




Извор: Western Security Services May Be Turning IS Militants on Russia: Ex-Intelligence Officer | Military & Intelligence | RIA Novosti
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!