Светски програм за храну УН обуставља помоћ сиријским избеглицама због кризе у финансирању

Сиромашне сиријске избеглице у Јордану, Либану, Турској, Ираку и Египту неће моћи да користе ваучере за храну у локалним продавницама

Сиријске избеглице у Истамбулу, Турска © EPA/SEDAT SUNA
ЖЕНЕВА, 1. децембар, / ТАСС /. - Светски програм за храну Уједињених нација (WFP) је саопштио да је био приморан да обустави критично важан програм обезбеђивања ваучера за храну за више од 1,7 милиона сиријских избеглица у суседним земљама, због кризе у финансирању.

У оквиру овог програма, сиромашне сиријске избеглице у Јордану, Либану, Турској, Ираку и Египту су користиле ваучере за куповину хране у локалним продавницама. Без WFP ваучера, многе породице ће остати гладне. За избеглице које се већ боре како да преживе оштру зиму, последице обустављања те помоћ ће бити катастрофалне, наводи се у саопштењу организације.

Русија је Сирији за 18 месеци послала 30 авиона хуманитарне помоћи - Лавров
 "Суспензија WFP помоћи у храни ће угрозити здравље и безбедност тих избеглица, и потенцијално може изазвати додатне тензије, нестабилност и несигурност у суседним земљама домаћинима", рекао је извршни директор WFP, Ертарин Кузин, у апелу донаторима. "Суспензија WFP помоћи у храни ће бити катастрофална за многе породице које већ пате."

Русија је ове године Светском програму за храну Уједињених нација већ донирала 51 милион долара - WFP
Сиријске избеглице у камповима и неформалним насељима широм региона нису спремне за још једну оштру зиму, нарочито у Либану и Јордану, где су многа деца босих ногу и без одговарајуће одеће. Многи шатори су натопљени блатом, а хигијенски услови постају све опаснији.

Кузин је рекао да су сиријске хитне операције  WFP сада у критичном положају у погледу финансирања. Многи донатори нису испунили своје обавезе.  WFP одмах треба укупно 64 милиона долара за подршку сиријским избеглицама у суседним земљама током месеца децембра.

Ако нова средства стигну у децембру,  WFP ће одмах наставити с помоћи избеглицама које користе електронске ваучере за куповину хране у локалним продавницама. Од почетка ове операције, ваучер програм  WFP је убацио око 800 милиона долара у привреду земаља домаћина избеглицама које се граниче са Сиријом.

"Веома смо забринути због негативног утицаја које ови резови могу имати на избеглице, као и земље које су их примиле. Те земље су изнеле тешко бреме током ове кризе", рекао је Муханад Хади, регионални координатор WFP за хитне операције у сиријској кризи.

Број Сиријаца којима је потребна хитна хуманитарна помоћ прелази 12 милиона - УН © EPA/ULAS YUNUS TOSUN
 Број Сиријаца којима је потребна хитна хуманитарна помоћ прелази 12 милиона - УН

Од избијања сиријског сукоба 2011.,  WFP је успео, упркос борбама и проблемима с приступом, да испуњава потребе за храном милиона расељених људи унутар Сирије и до 1,8 милиона избеглица у суседним земљама - Либану, Јордану, Турској, Ираку и Египту.

То је било могуће само због дугорочног донаторских средстава за операције  WFP и сарадње између  WFP особља, партнерских организација и влада земаља у региону које су примиле избеглице. Од виталне важности је да се финансирање и сарадња наставе, саопштио је  WFP.


Извор: TASS: World - UN World Food Program suspends aid for Syrian refugees due to funding crisis
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!