недеља, 12. октобар 2014.

Допис Министарству одбране о неуставном штамшању и постављању плаката, у вези са гостовањем састава "Мањифико"Поштовани,


преко мреже наших сарадника добили смо информацију о неуставном постављању натписa o гостовању састава "Мањифико" који сарађује са Уметничким ансамблом "Станислав Бинички".

Наиме, на плакатима којима је "покривен" цео Београд доминира енглески језик у називу Војног оркестра, а тек неприметно испод свега латинични назив оркестра што је додатно неуставно понашање.У вези са чланом 10 Устава Републике Србије о том питању,

http://www.ustavni.sud.rs/page/view/139-100028/ustav-republike-srbije

, а с обзиром да сте по истом обавезни да пишете ћирилицом, молимо вас да ове називе преиначите на ћириличко - уставно писмо и евентуално додате енглески натпис, што је у складу са европским стандардима и интеграцијама којима ми тежимо већ више векова, али нажалост, наши емисари се данас враћају из Брисела као и некад из Беча.

Да бисмо вам дочарали важност писма напомињемо да је прва наредба Војске Црне Горе била, после иступања из СР Југославије, да се писмо мења у латинично и да се комуникација почиње тим писмом. Иначе, на сајту славне Војске Црне Горе http://www.vojska.me/ уредно је сложено тридесет застава разних држава – од Србије до Турске, али је једино нама Србима ускраћено да читамо њихов сајт на српском језику и ћириличком писму, што је у најмању руку међународни скандал. Претпостављамо да се у Војсци Србије вероватно тога нико није сетио, јер је нама Србима увек све свеједно и све је "лако ћемо и нема проблема".

Такође, не заборавите да је ћирилица више пута забрањивана, а последњи пут 25. априла 1941. године у НДХ и да та забрана није скинута ни до данас, иако је Хрватска практично правни наследник те државе, а сви знамо за брутално и упорно „чекићање“ ћирилице од стране "бранитеља", о чему се последњих месеци извештава у медијима информисања.

Ми не знамо како обављате међународну преписку са "колегама" у Хрватској, али треба да знате да су они хрватску латиницу (Гајевицу) заштитили у Унеску, такон да када им пишете латиничним писмом, практично им се обраћате на њиховом језику, па се и то књижи у њихову културну баштину.

Могли бисмо да вам пишемо у недоглед, али не желимо да вам одузимамо драгоцено време. Наш једини циљ је да вас подсетимо на значај и далекосежне последице овог немара према нашем писму, последице по нацију и државу, посебно ако државне институције (као што је и Војска Србије) занемарују своје основно и уставно право на сопствени језик и писмо.

Надамо се да ћете нам одговорити на писмо, јер смо радећи у Војсци Србије научили да је и негативан одговор – одговор, мада се надамо позитивном одговору, с обзиром на Устав Србије.

Желимо вам све најбоље и напомињемо да ће један од наших транспарената при дочеку Великог пријатеља свих нас, Владимира Владимировича Путина бити, МИ ПИШЕМО ИСТИМ ПИСМОМ, што се надамо да и ви нећете сметнути са ума.

Ово вам најдобронамерније пишемо, јер све више Срба указује на лошу праксу јавних предузећа, као и Војске Србије, па бисте могли непотребно да се нађете у мрежи судства.


С поштовањем,
Милорад Ђошић, члан УО
Српског Удружења Ћирилица Београд,
пуковник авијације у пензији - пилот

П.С.

На челу Српског Удружења Ћирилица Београд је највећи живи српски песник Добрица Ерић, а у Управном одбору је једанаест стручњака из различитих области, од професора књижевности до генерала. Не бавимо се лепим писмом, а још мање извођењем народних песама и игара, мада у свом саставу имамо и неколико хорова који изводе духовну мизику. Са нама су и увек вечни српски гуслари.

Као и прошле године бићемо заступљени на Сајму Књига у Хали 4, па Вас уједно позивамо да будете наши гости.

The Saker: О фонтовима и другим питањима у вези блога


Народе,

као прво, сетите се да је овај блог у БЕТА верзији. Друго, имајте на уму да ИТ људи који ми помажу имају сопствени живот, значи посао, породицу, пријатеље и потребу да имају мало слободног времена за себе. Треће, имајте на уму да, иако сам свестан проблема с фонтом, ја не могу да издам наређење које сместа мора да буде извршено, не само зато што верујем да је наређивање погрешно, већ и зато, што с обзиром да волонтере не плаћам (ништа!), треба да будем проклето захвалан за оно што раде, а не постављају захтеве или рокове.

Ја сам искрено запањен што неки од вас показују нестрпљење код тако минорних питања као што су фонтови и мобилна верзија. Ако вас те ствари баш толико сврбе, лепо ми пошаљите новац да ИТ волонтерима платим њихове реалне зараде, па онда можете захтевати да се рокови поштују.

Најзад, ту је и други, оригинални сајт. Ако вам се овај толико не свиђа - молим лепо - идите на други. Али, молим вас, без звоцања о фонтовима, шаблонима, мобилној верзији и другим минорним и ПРИВРЕМЕНИМ проблемима.

Хвала на разумевању,

The Saker

Напомена шефа редакције The Saker Српски: Хвала вам, пријатељи, нама се нико није јавио са сличним захтевима. Опет, и са српским блогом је сличан случај, у Бета верзији је, има на њему још доста да се ради. У томе нам помажу Степски соко (од средстава његових донатора је плаћен и наш сервер), француске колеге (поздрав за Франсоа и Алиасу), а за додатне трошкове се брине уредник, пук. Ђошић - али не желимо никакве донације. Још. И бар 100 дана, док не покажемо да вам и овако нешто значимо, да завређујемо ваше време и пажњу.

Али то не важи за преводиоце. Њих тражимо и увек ће их бити мало. Позивамо оне међу вама који знају стране језике и умеју да преводе (различита ствар, врло) да нам се јаве на thesakersrpski@yandex.com.

Хвала,

Александар

Извор: About the fonts and other blog issues
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Пуковник Касад: Буквар младог Бандериног следбеника
Овај текст препоручујемо свакоме ко сматра да Бандериних следбеника у Украјини нема.
Интернет лист "Доба" (24 сата) из Тернопоља извештава да је у том граду из штампе изашло друго издање "Устаничког буквара". Његови главни ликови су Алармик, Адолфик, Лилипутин и други. .Аутор је историчар и друштвени активиста Олег Витвитски. Прво издање Буквара је објавио прошле јесени, али није могао да представи књигу, прво због револуције, а после због рата у земљи. Прво издање књиге је брзо распродато, због чега је аутор подстакнут да укључи одељак  "Небеска стотина" (о учесницима Мајдана погинулим у фебруару 2014..). Нова књига ће ускоро бити дистрибуирана широм земље, биће је и у источноукрајинским библиотекама.Протагониста књиге је дете-војник из УУА (Украјинске устаничке армије), Алармик, (од немачке речи “der Alarm” - аларм), који туче све непријатеље, укључујући императора по имену Лилипутин. Аутор пише:

"То вероватно звучи категорички, али анализирајући своју потрагу за узором, схватио сам да није било никаквих нових књижевних хероја за нашу децу и да се мало њих усудило да празнину попуни са нестандардним и смелим ликовима. Због те празнине, али и зато што сам историчар и отац, дошао сам на идеју да украјинској деци понудим лик Алармика - домаћег суперхероја, дете трубача у редовима УУА - које је постало кључни лик у "Устаничком буквару". Дакле, како се то каже, дозволите ми да представим Алармика - дете војника Украјинске устаничке армије. Он је прави Украјинац, члан Младежи ОУН (Организације украјинских националиста) од 1942. Његов лик је стабилан, весео, и неустрашив. Он је веран и поуздан пријатељ, ученик УУА школе "Олени" (јелен). Алармика интересују спорт, географија, историја, и војне вештине."Аутор Буквара тврди да књига није намењена само деци, већ и одраслима. Свако слово илуструје реч у вези са историјом УУА.

"Ја сам магистар историјских наука, и то је разлог зашто сам теми приступио као историчар. Идеја је дошла када сам остао сам са децом неко време. Приметио сам да она гледају, читају и да су им занимљиви Сунђер Боб, Маша, или Лунтик - ликови из америчких или руских анимираних филмова, али да украјинских хероја нема. Име Алармик потиче из моје младости. Када смо камповали као ђаци, имали смо "аларме" и  такав надимак. То име, аларм, значи да, као трубач своје чете, Алармик упозорава устанике на опасност. Дакле, то је измишљени лик, а књига је више књижевно-историјска него историјско-књижевна. Постоје измишљени ликови, попут Адолфика - јасно је на кога се ово име односи, као и име Лилипутин. Медвечукович је мешанац Медведчука и Јануковича" - каже Олег Витвитски.Аутор каже да је написао књигу као буквар јер није могао да нађе занимљиве аналоге у књижарама:

"Када сам отишао у књижару да мом најмлађе сину купим буквар, испоставило се да су сви били или репринт или нешто слично "мама мыла раму" ("мајка пере рам" је фраза из старог совјетског буквара ). Као историчар и јавни активиста, нисам могао да напишем политички неутралну азбуку и испуним је са темама из актуелне политике. Устаници се боре не само против Адолфика и Стаљина, већ и данашњих зликоваца - Медвечуковича и Лилипутина.- И зато ће сутра хиљаде нових Алармика победнички марширати Украјином !Књига је објављена у донекле једноставном формату, али јој се суштина није променила. Чак смо успели да повеже наше са херојима "Небеске стотине". Планирамо да, поред Тернопоља, "Устанички буквар" буде доступан деци у источној Украјини  - у школама и библиотекама" - додао је Витвитски говорећи о другом издању књиге."Када сам погледао карактеристике Алармика и карактеристике протагониста совјетског ратног филма "Седамнаест тренутака пролећа", пало ми је на памет:
- Из карактеристика Штирлица, члана НСДАП (нацистичке партије) од 1933, штандартенфирера СС (6. одељење РСХА): "Прави Аријевац. Нордијског лика и стоик. Одличан спортиста: првак Берлина у тенису ".
Хајде да упоредимо:
- Из карактеристика Алармика, члана Младежи ОУН од 1942, војника Украјинске устаничке армије: Прави Украјинац. Стабилан, весео и неустрашив. Он је веран и поуздан пријатељ, ђак УУА школе "Олени", заинтересован за спорт, географију, историју, уметност и војску."

Узгред, када је реч о букварима, пре извесног времена се такво патриотско писмо ширило преко интернета између присталица Мајдан.Али, хајде да се вратимо деци. Бандерини следбеници се одавно брину о образовању младих генерација. Ево неких примера:
Најпре у малом тиражу у 1996, а онда, у 2007. штампан је стрип "Украинска битка". Ево коментара портала newsru.com:
"Стрип о побуњеницима који су се себе не штедећи борили против "Москаља" (украјински погрдни назив за Русе) убица" је објављен у Украјини.
Презентација стрипа "Украјинска битка", који описује борбу војника Украјинске устаничке армије (УУА) против совјетских трупа, рад уметника Леонида Перфетског, одржана је у Тернопољу (Украјина). Стрип совјетске војнике приказује као ружне и крвожедне, док су војници храбри хероји УУА.

Аутор стрипа је био војник СС дивизије "Галичина", Леонид Перфетски, који је писао текст и цртао га за летке и новине које је објављивала Украјинска устаничка армија. У 1953. години, стрип је саставио и објавио дневни лист  украјинске дијаспоре у Филаделфији (САД) -` "Америка", а раних 1970-их, поново се објављује у часопису Савеза украјинске младежи "Крилати". Прошле године је тернопољско Одељење за породицу и младе обласне државне управе затражило од уредника овог магазина да помогну издавање стрипова у књизи"- извештава "Комерсант-Украјина".

Књига је издата у 2000 примерака. Дистрибуираће је у обласне библиотеке и јавним организацијама - како каже Јарослав Липовецки, главни специјалиста обласног Одељења за породицу и младе. Он је напоменуо да је почетна идеја била да се објави бојанка, јер је стрип "превасходно намењен деци". Међутим, ова идеја је напуштена, а уређивање је ограничено на усклађивање текста са правилима савременог украјинског језика. Стрип приказују сцене из историје УУА, као и живот локалног становништва током рата. Између осталог, књига садржи цртеж о томе како "Москаљи убице" убијају украјинског сељака.

Прво издање је дистрибуирано углавном у библиотеке основних и средњих школа. Касније је још 12000 примерака објављено на украјинском и, затим, додатна серија од 10 хиљада примерака на руском језику. Сав тираж на  руском језику је дистрибуиран у југоисточној Украјини. Уследили су репринти.

У 2008. години објављен је стрип за децу "Убиства КГБ-а", о томе како је КГБ убио Степана Бандеру.Стрип је објавио и публици представио Савез украјинске младежи. Према дизајнерима стрипа "књига нема хумористички садржај јер је намењена деци од 13 година и старијој, а она су у потрази за својим политичким идеалом". Књига говори о томе како је КГБ ловио Бандеру по Минхену и описује како га је убио агент КГБ-а Богдан Сташински. "Стрип лаичким терминима показује трагичну смрт украјинског хероја националисте" - каже Андреј Левус, шеф Украјинске информативне службе.

Украјинска политичарка Ирина Фарион једном је девојчици на школском такмичењу у Лавову одговорила: "Потребно је да ти Бандера постане близак, да уђе у твој свет, као рођак, као отац, као брат, као род, нешто наследно." Овај апел је чула од писаца - браће Капранов, горљивих националиста и чланова организације "Тризуб" (Трозубац), тако названој по Степану Бандери. Књига браће Капранов "Бандера и ја" из 2011. је објављена у образовном серијалу за децу "12 баллов" (12 тачака) посвећеном биографијама истакнутих Украјинаца.

Књига "Бандера и ја" даје животну причу Степана Бандере кроз истраживање два брата. Ови школарци (очигледно, њихова патриотска слика одговара опису браће Капранов) су чули на телевизији како нека ђубрад Бандерине следбенике зову фашистима. Али зашто онда, чуде се браћа, на часу историје у њиховој школи виси портрет Степана Бандере умотан у "рушничок" (ритуална тканина извезена симболима и криптограмима античког света), а о чијим подвизима ветерани УУА, заједно са активистима политичког савеза "Свобода" (Слобода) детаљно и сваке године говоре младим Украјинцима?

Онда момци започињу истрагу да сазнају ко је Бандера - бандит или херој? Није тешко погодити, чак и без читања књиге, до каквог су закључка дошли дечаци на чијем часу историје виси Бандерин портрет.

Врло добра процена књиге дата је овде.

После објављивања другог издања, веб сајт Цензор.нет је покренути дискусију на тему да ли такве књиге треба објављивати ?Следећи коментар, по мом мишљењу, највише открива: "Морамо рећи ученицима да буду сигурни у вези са овим Москаљима-вампирима, јер они треба од детињства да знају ко је њихов непријатељ - Москаљ."

Али деца не треба само да читају "праве" књига, треба да певају и "праве" песме. Бандерини наследници су се и за песме побринули.

Ово Младеж ОУН 2011. године пева "Националиста":А ово је дечији добровољачки пропагандни "батаљон" - "Сокол" формиран у Карпатској области:


Деца из "Сокола" вичу "Смрт Москаљима!" Та деца већ знају ко им је непријатељ.

Крајњи циљ свих ових "буквара за младе Бандерине следбеника", стрипове о јунацима УУА и "Москаљима убицама", књига о хероју Бандера и песама о храбрим националиста је да подигну генерацију која мрзи Русију и све руско, и спремна је да убија без кајања. Али свега тога је већ било:

Било је стоика, правих Аријеваца, било је трубача, песама и маршева, усклика “Deutschland über alles” (Немачка изнад свега), и било је мржње и жеље да се убије ...

Само не заборавите како се све завршило ...

Аутор: Рожин Борис Александрович
Извор чланка на руском језику: Colonel Cassad - Азбука юного бандеровца
Извор: The ABC of a young Bandera follower » voice of Sevastopol
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски