Стрелков за председника Русије 2018 године?


Јуче је одржана конференција Покрета Новорусија Игора Стрелкова, после које је постало јасно да ће Владимир Путин ускоро добити конкурента.

Много пута сам чуо да Игор Стрелков себе не сматра политичарем и да не планира да то постане. Али јуче сам у то посумњао.

Чини ми се да је партија с његовим именом у настајању: покрет-лутка ће се очас претворити у прелепог лептира. Упркос чињеници да се на конференцији говорило искључиво о хуманитарној помоћи Донбасу.

А можда управо зато.

Или можда зато што је у изјавама била прикривена... не, не претња, већ, можда, захтев упућен властима (без навођења имена). Подупрт одређеним условима. Што је све оне заинтересоване и, без сумње, угледне људе, од којих су се многи борили у Донбасу, учинило... не, не агресивним, већ малкице наоштреним.

Они верују да би требало да Русија једном за свагда реши проблем Новорусије, као што је решила проблем Крима. И не разумеју сасвим зашто се толико шлајфује када је све одавно јасно и када има капацитета да се проблем реши. Игор Стрелков на месту Владимира Путина не би, највероватније, тако радио, убеђени су учесници конференције. Без обзира на геополитичке потешкоће.

Ова публика је направила свој избор, видљиво је голим оком. И ти људи желе више истомишљеника. Можда тако мислим јер је у просторији све одисало славним именом храброг команданта, од плаката до сувенира-барјака.

Обожаваоци и колеге Стрелкова су о њему направили многе филмове и стално их вртели на екрану који је висио одмах уз подијум. Тако да сви могу да виде колико је он добар човек. Да га воле обични људи, с којима се сретао на различитим местима, а све сусретете снимили његови видео-биографи.

Да људе, можда, убеде да је потенцијал њиховог хероја Новорусије много већи од ефикасног прикупљања средстава за хуманитарну помоћ.

Идеја да Игор Стрелов много више обећава од најпромовисанијег лидера либералне опозиције појавила се одмах и никад није ишчезла. А некадашња спокојност, да Владимир Путин нема такмаце на политичком Олимпу, напротив, постепено је нестајала

Ускоро ће Стрелов иступити и прогласити се за кандидата. Још ове године, вероватно.

Али, да будем искрен, сумњам да је харизматични и веома одлучни Игор Стрелков на челу државе најбоље од онога што Русији треба.

Једном сам спровео анкету.

Питање: Када би Стрелков учествовао на изборима 2018., да ли би гласали за њега или за Путина?

Резултати:

За Стрелкова - 16, 1 %
За Путина - 74,3%
Без одговора - 9,5%


Напомена преводиоца с руског, Кристине Рус: Оне који пажљиво прате дешавања у Новорусији не изненађује што Стрелков, од када је отишао из Донбаса, не силази с новинских страница. Нови интервјуи и коментари "Челика" Стрелкова излазе скоро свакодневно, остављајући далеко иза себе, по квантитету, рад свих других аналитичара.

Стрелков је природни феномен чија промоција не тражи нарочитог напора. Он је освојио срца и умове многих руских родољуба и присталица. Такође, постао је кула светиља онима који Путина оптужују да је дигао руке од Новорусије "због притисака руских олигарха који су се продали Западу".

Наравно,ово није могло проћи незапажено од снага које су у сталној потрази за неким ко би се супротставио Путину. Руска либерална опозиција је углавном дискредитована и маргинализована, а Путинов рејтинг после Крима стално расте. Према Стрелкову гравитира онај део руских родољуба који се надају да ће видети исти сценарио за Донбасу.

Ти људи су родољуби што су с правом бесни због убијања Руса у Донбасу, и које чуди како то да се земља с 50 милијарди долара буџета за одбрану плаши једне Украјине, чији је буџет за одбрану десет пута мањи и чија је војска само сенка некадашње.

Ти родољуби се не замарају разматрајући замршену геополитику и захтеве одлучујућег физичког одговора.

Антипутиновским стратезима се нова прилика указала прекидом некада солидних патриотских победа обезбеђених спровођењем прецизне спољне политике.

И није их брига што би ослобађање других области Украјине без локалног народног устанка или без референдума, као у Доњецкој и Луганској републици, представљало агресију. И што стварање војске од рудара и механичара захтева времена и рада. И што време ради за Русију, а не Украјину. И што би напуштање Руса из Новорусије за Путина било самоубиство. И што руским олигарсима проруска Украјина треба исто колико и Путину, ако не више.

Питање је колико Стрелков, бивши војни владар Донбаса, жели да поврати моћ која му је одузета.


Аутор: Павел Шипилин
Изворни текст на руском: pavel_shipilin: Кандидат в президенты Игорь Стрелков (опрос)
Извор: Strelkov for President of Russia in 2018? - Fort Russ
Превод с руског на енглески: Кристина Рус
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!