Запад сада поздравља Виктора Орбана као хероја

Виктор Орбан
Мађарским банкама је у најбољем тренутку дошао моменат замене швајцарског франка у форинте, пошто је курс "швајцарца" значајно порастао после интервенције Швајцарске централне банке у четвртак на петак, с обзиром на то да је огромна већина стамбених кредита назначена у тој валути, јавио је Блумберг у петак. 

Новинска агенција која је много критиковала председника Владе Виктора Орбана због анти-банкарске акције, сада га поздравља као хероја јер је избегнута финансијска катастрофа због отплате стамбених кредита у тој валути, што би у земљи изазвало хаос.

Ласло Сабо, председник менаџмента инвестиционог фонда Конкорд, писмено је изјавио новинској агенцији "можда смо често критиковали мађарску владу и Централну банку, али овога пута им морамо честитати на благовременом реаговању".

Огромна помоћ повериоцима

Золтан Рецеи, макроекономски аналитичар брокерске куће Буда-Кеш је изјавио за новинску агенцију " иако Влада није имала намеру да спасе локалне банке, кредитна конверзија је огромна помоћ повериоцима, јер би без оваквог деловања ризици трошкова порасли у небеса ".
Неочекиван потез швајцарске централне банке изазвала је велике главобоље у аустријским и пољским кредитним институцијама где становништво има 35, односно 29 милијарди долара хипотекарних кредита који су везани у основици за швајцарски франак.

Швајцарска централна банка је у четвртак пре подне, неочекивано укинула досадашњи однос између швајцарског франка и евра, а због овог потеза курс форинте је такође знатно пао у односу на швајцарски франак.  Према Мађарској Народној Банци, због новембарског фиксирања курса, дужници су спашени за 700 милијарди форинти, што износи два посто БДП-а Мађарске. У новембру је 12 милијарди долара (3.3 хиљаде милијради форинти), замењено у форинте, а они су уствари основица хипотекарних кредита везаних претежно за швајцарски франак.

Форинтовање  је била добра идеја

Поступак који је у четвртак направила Швајцарска централна банка је потврдила одлуку Владе Мађарске, донешене у децембру, о основаности да се фиксирају рате хипотекарних кредита везаних за ту валуту и да се девизни кредити у страним назнакама требају уклонити из система, рекао је Михаљ Варга у изјави за електронске новине Владе Кормањ.ху

Извор: Мађар Немзет

За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превела: Габријела Ђошић, дипл.ецц


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!