Представници САД састали су се са сиријским опозиционим групама да разговарају о наоружању и обуци

© East News/ Nish Nalbandian

Вашингтон, 15. јануар (Спутњик) Централна Команда Оружаних снага САД јуче је саопштила да су се високи представници војске и дипломатије  почетком ове недеље састали са представницима сиријске опозиције ("побуњеницима" - прим. прев.) у Истамбулу, да разговарају о обуци и опремању побуњеника које би вршиле снаге САД.

"Ови састанци пружају добру прилику да се разговара са члановима умереног политичког крила побуњеника и да се представи амерички програм обуке и опремања, као и могућност да се оствари бољи увид у стање на терену", саопштава ЦЕНТКОМ.

Амерички тим су предводили генерал-мајор Оружаних снага САД Мајкл Нагата и специјални изасланик за Сирију Данијел Рубинштајн. "Сви учесници су препознали потребу за наставак праћења овог важног програма, исто као и неопходност наставка преговора", пише у извештају. 

САД и савезници планирају да обуче и опреме око 5000 припадника опозиционих бораца за борбу против Исламске државе у Сирији, иако је Влада САД почетком јануара саопштила да се побуњеници могу борити и против режима Башара ел Асада. Такође почетком јануара, представници Владе САД су изјавили да су преговори који се базирају на програму обуке и опремања у току.

Према саопштењу Пентагона, овај програм би могао да промовише прву групу обучених побуњеника у марту 2016. године. С реализацијом програма би се могло почети почетком марта, изјавили су амерички званичници.


Извор: US Meets With Syrian Groups to Discuss Arming, Training Opposition / Sputnik International

Превео за Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО : Милорад Ђошић, пензионисани пуковник авијације - пилот 


 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!