Кијев на... дрљао како год окренеш (анализа познатог руско-украјинског блогера Јурасумија)



Кијев прави велику грешку свима показујући да је отворен за преговоре. Чак је и Мински протокол изазвао нацисте да зашкргућу зубима и дају своје коментаре, у којима је најневинија реч била "издаја". Али за Кијев је проблем што Москва НИКАДА неће водити преговоре у оквиру Мнск-1 услова. Оде тај воз. Последњи вагон је завио за угао крајем прошле године.  Минск-1 је требало да постане Астана-1, али је Вашингтон то забранио.

Како ствари стоје - ћорсокак. Кијев није спреман да понуди ништа друго од онога што садржи Минск-1. Москва је преко Плотњицког јасно поручила да се ту нема о чему разговарати. ЛНР и ДНР су послали релативно ниже функционере, који су показали шта мисле о тим преговорима. У сваком случају, преговори неће донети никакве резултате све док Новоруске оружане снаге не достигну раније зацртан циљ.

Али постоји још један фактор ризика за Кијев. Престоница је препуна милитаната који се увек могу искористити за какав добар пуч. Ситуација је намерно заоштрена. Број војника ће расти, а они само чекају на изговор. "Значајан пораз" би могао да послужи. Другим речима, за Кијев нема доброг излаза из невоље. Ни времена нема..

П.С. Ако је судити по званичним америчким саопштењима (Кери), САД више не полажу "наде" у Порошенка. Лако је могуће да је ово знак да се припреми пуч. Лако је могуће да ће Порошенков пут 6-8. фебруара бити и последњи. Можда би му боље било да се с пута и не враћа. Јер ће Кијев од 18. до 22. преплавити нацисти, парадираће по целом граду прослављајући годишњицу пуча. И јер има доста времена за "значајан пораз".


Аутор: Јурасуми
Изворни текст на руском језику: yurasumy - Минск-2. Кому он нужен.
Превод с руског на енглески: Џ. Хоук
Извор: "Kiev has no good way out of its predicament"--Analysis - Fort Russ
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!