"Њусвик": Шеф руске надзорне службе "иронично" запретио да ће забранити Википедију


Заменик директора Рособрнадзора, руске федералне службе за надзор у сфери образовања и науке, у изјави за државну новинску агенцију Итар-Тасс је говорио против онлајн енциклопедије Википедија и рекао да би волео да је она данас "под цензуром".

Према Александру Бисерову из Рособрнадзора, сајт има "колосалан број грешака", које утичу на руске ученике који сајт користе за испите.

"Моје мишљење о томе, а изнео сам га много пута, је да бих бановао Википедију, једноставно бих је ставио под цензуру", рекао је Бисеров.

У року од неколико сати и после негативних реакција на Бисеровљеву изјаву, прес служба Рособрнадзора је издала саопштење преко руског радија РусНовости, у којем се каже да изјава њиховог заменика директора није званичан став службе и не треба је примити као такву.

"Све то је речено у шали и са иронијом, па не би требало да подстиче свакакве реакције јавности", каже се у саопштењу.

Рособрнадзор, служба коју је руски председник Владимир Путин установио 2004. године, задржава себи право да ефективно уклања и блокира дистрибуцију сваког материјала у Русији за који сматра да негативно делује на образовање у земљи.

Као и друге надзорне службе које је формирао или их подржава руски председник, утицај Рособрнадзора постепено расте, а кулминирао је јучерашњим саопштењем да је Рособрнадзор овлашћен да школама у целој Русији одузима акредитације и укида их без судског одобрења.

Повећана овлашћења надзорне службе ће ступити на снагу већ следећег месеца.

У међувремену, могући негативни утицај Википедије на Русију је за владине функционере актуелан проблем. У новембру су Председничка библиотека из Санкт Петербурга и московска Руска државна библиотека најавиле да заједнички раде на руској алтернативи Википедије.

Више од 50,000 књига и архивских документа из библиотека 27 руских области је достављено Председничкој библиотеци, која има задатак да прихвата иницијативе са терена.

Циљ пројекта је да испоручи оно за шта се Википедија показала "неспособном", што ће рећи да "тачно описује живот руске нације" - како каже Александар Вершињин, главни ректор Председничке библиотеке.

Нови сајт ће, наводно, и корисницима омогућити да уносе своје садржаје, али ће окосница садржаја бити обједињене евиденције руских федералних, обласних и локалних власти.

Према Кевину Ротроку, уреднику пројеката међународног њус-вебсајта Global Voices, "дигитални суверенитет" је велика тема у Русији, чији су програмери већ направили популарне алтернативе Фејсбуку, Твитеру и Интернет Експлореру, као што су ВКонтакте, Однокласники и Јандекс.

Ћирилизовано: Добро, Њусвик је увек био и остаће средство америчке пропаганде. Наравно да ће испустити да наведе да Председничка библиотека из Санкт Петерсбурга носи име Бориса Јељцина, јер зашто у негативан контекст стављати јединог Америци по вољи руског председника када се Путину може приписати ауторитарност и на овом плану, културе и интернета, али је овај чланак, као пример (ипак) суптилне пропаганде, уједно и пример зашто уредници/администратори српских интернет медија треба да стављају "живе" линкове на изворни текст - да захтевнијем читаоцу омогуће увид у оно што никакав превод не може пренети (поред тога што радознали и медијски писмени на извору нађу и сијасет информација ван конкретног чланка).

А да, споменут је и сајт Global Voices. Ако вам је до те глобалистичке пропаганде, а не би било лоше погледати како функционише, имате је и на српском: Global Voices na srpskom · Tekstovi građanskih medija iz celog sveta


Аутор: Демијен Шарков
Извор: Russian Watchdog Chief ‘Ironically’ Threatens to Ban Wikipedia
За Ћирилизовано превео и приредио: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!