Путинова посета Каиру

Пише: Надин Авадала за "БРИКС пост" из Каира, Египат

Фотографија: Асма Ваги / Ројтерс

Руски председник Владими р Путин је у понедељак допутовао у посету Каиру, посету коју су египатски медији веома прижељкивали и поздрављали претходних годину дана.

Путина, који после скоро једне деценије први пут посећује Египат, дочекао је на Каирском међународном аеродрому његов египатски колега, Абдел Фатах ел Сиси.

Ово је трећи сусрет двојице лидера за годину дана.

После кратког састанка на аеродрому, лидери су присуствовали представи у Каирској опери, пре вечере у Каирском торњу.

Односи Москве и Каира стабилно напредују после 25. јануара, 2011. и побуне која је кулминирала свргавањем бившег председника Хоснија Мубарака (и касније Мухамеда Мурсија у лето 2013. године).
Везе су појачаване упркос умереним али честим америчким критикама нових египатских власти.

Египат је последњих неколико месеци, пошто су САД наметнуле Русији тешке економске санкције због текуће кризе у Украјини,  Москви обезбеђивао увоз хране од кључног значаја.

Русија је обећала да ће повећати продају оружја Египту, који такође од Москве купује 40% потребне пшенице.

Ту је и разговор о искључивању долара из обрачуна у билатералној трговини између две државе.

"Ова мера ће отворити нове перспективе за трговинску и инвестициону сарадњу између наших земаља, а смањиће и њихову зависност од актуелних токова на светским тржиштима", рекао је Путин за "Ахрам онлајн".

Ово неће бити први пут да Русија у трговини користи националне валуте, што је  мера за коју се Египат нада да ће дати подстицаја својој кључној - туристичкој привреди, која је трпела од скорашње нестабилности и несигурности.

"Обим билатералне трговине је значајно порастао последњих неколико година: У 2014. години је био већи скоро за половину у односу на претходну годину и износио више од 4,5 милијарди долара", додао је Путин.

Египатски званичници су прошле недеље почели са финализацијом гасног уговора са руским енергетским гигантом "Гаспромом".

Историјски гледано, односи између Египта и Русије су блиски. Бивши Совјетски Савез је био један од главних савезника и снабдевача оружјем Египта, све док рат 1973. године није окончан Кемпдејвидским мировним споразумом са САД и Израелом.

Потписивањем Египатско-израелског мировног споразума 1978/1978, Сједињене Америчке Државе у постале највећи западни савезник, потпора и снабдевач оружјем египатских влада.

Али у јулу 2013., када је војска иступила - после народне побуне - да уклони демократски изабраног председника, односи са САД су знатно нарушени.

Пентагон је фебруара 2013. отказао војне вежбе са египатском војском, а два месеца касније суспендовани су делови годишњег пакета америчке помоћи.

Ел-Сиси је фебруара 2014. у својој првој међународној посети отишао у Русију, састао се са руским министром одбране Сергејем Шојгуом и разговарао о регионалном тероризму и могућим новим уговорима  у вези оружја. Поново је посетио Русију у августу 2014, убрзо после победе на председничким изборима.

Путин је у Египту традиционално популаран, али од 2011., од када се исказује непријатељство САД према Каиру, његова улога као поборника Египта му је овде подигла статус.

"Ова Путинова посета ће сигурно помоћи египатској привреди, јер ће довести инвеститоре који ће поставити Египат на светску мапу", каже Мохамед Ел Сајед, продавац воћа и поврћа из хелиополиса.

Мохамад Калаф, достављач у супермаркету, сматра да обе земље требају једна другој. "Односи између Русије и Египта су важни за економску и војну сарадњу", каже он.

У  2013. и 2014., и египатски и руски медији су спекулисали о томе да се две земље спремају да уђу у нову фазу културних, економских и војних односа.

Међутим, Х.А. Хелијер, спољни сарадник  Центра за блискоисточну политику вашингтонског Брукингс института, сматра да Путинова посета вероватно неће значити "велику разлику" у смислу односа између Каира и Москве.

"Каиро је и даље окренут западној осовини - не руској. Ипак, то ће послати непријатну политичку поруку Западу - да Каиро показје да има - чак и ако се њима не бави баш озбиљно - опције", каже Хелијер.

Али постоји и једна изразита заједничка основа за оснаживање односа између две земље током Путинове дводневне посете: Русија се већ дуго жали на екстремистички тероризам на својој територији и критикује подршку Запада исламистичким милитантима у Сирији, а Египат се, у међувремену, спрема за сопствену дугу антитерористичку кампању, јер су му војне инсталације и људство под сталним нападима на Синају.

Иако  обе земље увиђају да воде паралелни рат, Египту треба оно што Русија има - напредно наоружање, а Москва тражи да ублажи стрес од санкција повећањем продаје оружја.

Извор: Putin visit seen as boost to Egypt's economy | The BRICS Post
Превод: Ћирилизовано за Магацин - национални портал

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!