Дамир Мариновић: О наоружавању Украјине или америчком "показаћемо ЕУ млакоњама ко је газда"

"Њујорк тајмс" тврди да највиши функционери САД и НАТО-а озбиљно разматрају наоружавање Украјине. Међу онима који се за то залажу су државни секретар Џон Кери,
Показаћемо ЕУ млакоњама ко је газда
Обамина саветница за националну безбедност Сузан Рајс, командант НАТО-а генерал Бридлав, главни амерички генерал Мартин Демпсеј и секретар за одбрану Чак Хагел.

"Списак жеља" о којем се расправља је војна помоћ од три милијарде долара, у виду дронова, оклопних возила и противоклопних ракета.

Аниса Неуеј, водитељка емисије In the Now, интервјуисала је Џејмса Џатраса, познатог вашингтонског инсајдера, бившег америчког дипломату, политичког саветника републиканаца у Сенату, лобисту и стручњака за Русију, Србију, Европу и Блиски исток.

Нека од кључних Џатрасових запажања изнетих у интервјуу су ова:

САД ће највероватније наоружати Украјину. Када у "Њујорк тајмсу" видите извештај о политичкој дискусији на неку тему, искуство показује да се та политика већ спроводи - тајно, а дискусија је само начин да се јавност упозна с програмом који је већ покренут (НАТО-ове гранате су већ откривене у Горловки).

Нико у Вашингтону не умишља да би снаге Кијева ма и уз најбољу подршку могле да војно победе.

Наоружавање Украјине је првенствено окренуто против Европљана, јер је све више неслоге у европским редовима због америчке политике сукоба, па је једини начин да се ЕУ млакоње уплаше и врате на позицију конфронтације да се закува хаос.

Ћирилизовано: Комеморативне значке америчког генерала за осакаћене ухрајинске војнике (видео)

Овде је паралела са балканским сукобима очигледна. И на Балкану су САД хтеле да демонстрирају своје лидерство преко ескалације сукоба и увлачењем невољних Европљана у своје акције (бомбардовања Срба 1995. и 1999, омогућавања доласка исламиста да помогну босанским муслиманима и албанским сепаратистима у Србији, и на крају стварања клијентске НАТО државе на Косову).
Наоружавање Украјине може испасти контрапродуктивно за креаторе америчке политике: уместо да Европљане натера да буду радији сукобу, то може да их преплаши и одбије.

Постоји не-војни излаз. Вашингтон треба да се повуче и допусти да умерени гласови у Европској унији постигну споразум с Москвом и да онда заједно помогну да сукобљене украјинске стране нађу споразумно решење.

Један од разлога зашто САД наоружавају Кијев је приморавање Русије да отворено интервенише у Украјини, што се онда може искористити за оправдавање сценарија којег смо до сада гледали.

Што се тиче Обаминог коментара да су САД испословале "транзицију власти" у Украјини уместо поделе власти - договора који је већ био потписан у Кијеву фебруара 2014. - Обама има помало несрећну склоност, али можда и достојну хвале, да понекад разоткрива"сценарија".



Чини се да се полако али сигурно крећемо према међународном / глобалном сукобу / рату. И све због америчких ратоборних потеза и деструктивне жеље да Сједињене Америчке Државе остану неприкосновени глобална силеџија.

Нестабилност у Европи је потребна да Европљанима покаже да им је и даље потребан амерички велики брат, да се брине о њима.

Поред тога, глобална нестабилност и ратови су неопходни ако САД желе да остане на челу лиге. Амерички естаблишмент зна да нема шансе за победу у фер економској утакмици против Кине и БРИКС-а, ако у свету влада стабилност.



Аутор: Дамир Мариновић
Извор:
Превод: Ћирилизовано за  ЕВРОАЗИЈА.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!