Украјинска "Ноћ дугих ножева"


Како је објављено, "Десном сектору" и свим формацијама које нису под јурисдикцијом Украјинских оружаних снага или Националне гарде је наређено да најкасније до 1. априла напусте зону тзв антитерористичких операција. И то је наредба за коју су упозорени, према речима команданта јединице "Десног сектра, да је боље да им не падне на памет да је не изврше.
"Десни сектор" се буни и тврди да ће његов одлазак фатално поткопати одбрамбене линије, а противи се и томе да му јединице буду распуштене. Штавише, они играју на "Путинову карту" и тврде да их је Порошенко издао у Минску. Лако је замислити како ће им, кад једном буду шутнути из АТО, бити тешко да оправдају своје постојање и, посебно, оружје. Још један видљиви ефекат ће бити елиминација "Десног сектора" из профитабилних операција кријумчарења између Украјине, Донбаса и Русије.

Очигледно је да Порошенко покушава да искористи смењивање Коломојског - што је корисна демонстрација моћи - да повећа своју предност одстрањивањем и других ривала. Да ли ће њему и Украјини то помоћи друго је питање. Његов рејтинг у целој Украјини сада је испод 20%, према недавној анкети.

Наређење се по свој прилици не односи на пук "Азов" и друге "драговољачке" формације које су формално у саставу Националне гарде.

Међутим, јасно је да СБУ убрзано добија на значају и престижу, делом и због Наливајченкове подршке Порошенку у његовом рвању с Коломојским. СБУ је већ покренула "свеобухватну операцију" против милитаната "Дњепра-1", који су наводно убили једног официра СБУ. Према недавним изјавама Порошенка и Наливајченка, СБУ може да рачуна на велику реорганизацију, експанзију и промену примарних задатака, што ће је претворити у де факто политичку полицију чија ће основна функција бити гушење политичких неслагања. А Порошенко ће најзад добити лојалну преторијанску гарду, лојалну каквом преторијанске гарде и треба да буду. Мада знамо како се то обично завршавало...


Аутор: Џ. Хоук
Извор: Fort Russ
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!