Пуковник Касад: Борци милиције ДНР кажу да се ситуација опасно погоршава


Извори у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици говоре о погоршавању војне и политичке ситуације у региону.

Ополченцы ДНР сообщили о резком ухудшении военно-политической обстановки - Новости Политики - Новости Mail.Ru: "Ситуација се последњих неколико дана нагло погоршала. Број окршаја, који се раније са 107 смањио на 4-6, јуче је поново повећан на 22", изјавио је за Интерфакс председник Народног савета ДНР, Андреј Пургин, додајући да Кијев није "правилно" повукао тешко наоружање и да је економска блокада региона постала још гора.

"Економска блокада је нагло пооштрена, a режим на контролним пунктовима строжији са украјинске стране. Украјинска војска затвара апсолутно недужне људе. На пример, јуче су затворили двојицу разносача новина који су на украјински контролни пункт код Јеленовке сасвим случајно погрешно скренули. Они немају никакве везе са војним дејствима", рекао је Пургин.

Пургин са скепсом гледа и на имплементацију новiх мировних споразума, ако се постигну.

"Казало би се да је прави излаз из овога - редовно преговарати. Али се Кијев договора не придржава. Преговори су преговори, али они покушавају да на сваки начин остваре што су зацртали", каже Пургин.

ПС. Заправо се дешава управо оно што сам више пута написао. Хунта искривљава и саботира чак и најјасније тачке Минског споразума. Још нема потпуне размене ратних заробљеника, гранатирање није сасвим престало, хунта практично и не повлачи своје снаге. Шта више, довлачи их за наредну фазу рата. да и не говоримо о одбијању дијалога са ДНР и ЛНР, и одсуству жеље да се прекине блокада. Генерално, нема ничега изненађујућег у томе да се ситуација некад нагло погоршава а други пут нешто мало крене на боље - по истом обрасцу коришћеном током претходног "примирја". Заправо, резиме је у духу "Капетане Очигледни у помоћ" (стрип јунак, али је ово боље објашњење - прим. прев.)  Кијев неће поштовати овај споразум., што је било јасно одмах по отпочињању трећег "примирја". Генерално, ако се овде нешто битно не промени, онда можемо очекивати да ће после месец-два гранатирања и окршаја ниског интензитета опет планути сукоби, уз истовремене грчевите покушаје да се договори четврто "примирје".

И још нешто интересантно:  јединице 79. аеромобилне бригаде се премештају у Перекоп, што уз недавно минирање мостова у Чонгару сугерише обнављање неких војних припрема око Крима, где се хунта већ по традицији више ангажује током "примирја". Али мало је вероватно да ће хунта успети да у наредних месец дана тамо прикупи нешто значајније, да би окушала срећу у зони Перекопа и Чонгара.

Ћирилизовано: Међу Рожиновим текстовима које последњих пар дана нисмо стигли да преведемо издвајамо два, јер могу бити од користи. Онима који већ знају руски...

1. Colonel Cassad - Мультивалютная система на практикеColonel Cassad (in English) - Multi-currency system in practice

2.  Colonel Cassad - Схемы взводных опорных пунктов ВСУ / Colonel Cassad (in English) - Multi-currency system in practice


Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English)
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!