Пуковник Касад: Образовање, а не пропаганда

"У маси се увек акумулира глупост а не мудрост." - Гистав Ле Бон

У коментарима су поставили овај видео од лета прошле године, истовремено смешно и тужно размишљање студенткиње из Дњепропетровска о рату.


Неки погрешно верују да је читав проблем настао само због пропаганде и да је довољно само је преусмерити па да све буде у реду. У ствари, проблем је више у домену образовања, које се не може променити притиском на дугме. Ако је могуће учинити да уз неколико месеци испирања мозга телевизијом  да особа или група поверује да "црно је бело" и "2+2=5", онда се својства мишљења изграђеног у постсовјетском новоукрајинском образовању не могу просто искључити прекидачем. Како је Пушков летос добро приметио, Русија је направила грешку инвестирајући у Украјини на погрешним местима. Американци су на украјинском образовном систему радили систематски, и то не годину-две, већ деценијама, и на крају добили одговарајуће резултате. Смешне су садашње приче да ће све бити у реду за годину-две. Последице проблема у образовном систему целог народа ће се осећати деценијама.

Јер, како рече доктор Гебелс - отмите једном народу историју и он ће се већ у следећој генерацији преворити у гомилу, за две генерације је стадо.

На територији Украјине се у годинама и генерацијама после распада СССР-а дала приметити чиста имплементација ове тезе: када су одрасли они рођени '90-их, видели смо како се људи претварају у масу која дивља на "Еуромајдану", потпуно у складу са Ле Боновим размишљањем о маси, и како се кључне тезе о апстрактној маси остварују у целом народу. Следећи корак је претварање масе у крдо, које свакако нема своју историју, али има пропагандне фантоме и мозаичне сличице које обликују вештачку стварност, у којој се дешава витални процес претварања масе у крдо.  Пропаганда и позивање на разум нису довољни да исправе последице овог "експеримента" на Украјинцима. На неке то и може утицати, али већину ће утерати у "образовну блокаду", која се може савладати једино обрнутим процесом - великим образовним програмима, који ће захтевати деценије. У том случају, чак и ако садашња не може, наредне генерације украјинске омладине ће моћи да се развијају изван граница образовног модела који их је претворио у масу и упутио да уништавају своју земљу.

Ћирилизовано: А каквом су "образовању" подвргнути деца и омладина Украјине - Ћирилизовано: Пуковник Касад: Буквар младог Бандериног следбеника


Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English)
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!