Хашим Тачи у посети Ватикану, али...


Министар спољних послова Косова, Хашим Тачи је у званичној посети Светој столици, а у његовој пратњи су и представници католичке организације "Свети Еђидио" - јавља GazetaExpress.com.

Министар Тачи се састао са ватиканским секретаром за међудржавне односе, Полом Галагером.

"Независност Косова донела је мир и стабилност у региону. Имамо добре односе са суседством, почели смо да нормализујемо односе са Србијом, дијалогом помирења наших народа, и инсталирали смо механизме који гарантују права мањина", рекао је Тачи.

Тачи ће са монсињором Галагером разговарати и о заштити историјског, културног и верског наслеђа.

"Оформили смо Савет за имплементацију и мониторинг наше баштине. Припремамо се за аплицирање да постанемо чланица УНЕСКО-а, што би нам помогло да заштитимо наше верско, историјско и културно наслеђе", рекао је Тачи.

Шеф косовске дипломатије је изразио жељу да се оснаже односи са Светом столицом, чему би допринело именовање представника Косова у Ватикану.

Извор: In News by InSerbia Network Foundation
Фотограгије: Potpredsednik Vlade, Thaçi započeo je niz sastanaka u sedištu Katoličke crkve u Vatikanu – Vesti – Ministarstvo Inostranih Poslova – Kosovo
Превод: Ћирилизовано

"Тачи се показао као неспособан дипломата"

Заменик премијера косовске владе Хашим Тачи није већ пет месеци успео да издејствује ниједно признање независности Косова, констатује дневник "Зери".

Без обзира на чињеницу, додаје лист, да је обавио више од 15 званичних посета иностранству, чак и земљама са великим утицајем, конкретних резултата нема.

Званичници политичких партија и аналитичари сматрају да је Тачи неуспешан у сфери дипломатије пре свега зато што превасходно промовише себе као будућег председника, а не оно што за шта је изабран.

Незадовољни са радом шефа дипломатије су и високи званичници коалиционог парнетра Тачија из ДСК. Посланица Вјоса Османи каже да није ни очекивала да ће бити прогресивних померања, "јер прљава игра која је вођена и у прошлом мандату је указала на тоталну неозбиљност спољне политике", наводи лист.

Посланица Самоопределења Пухие Демаку је рекла да се Тачи много више усредсредио на то да се промовише као председник Косова него да ради посао за који је изабран.

Критичан на рад Тачија је и професор права Фисник Кореница који је рекао да је Тачи циљано изабрао да буде министар спољних послова како би му та функција послужила за промовисање у европским центрима као будућег кандидата за председника Косова. Он је додао да не очекује резултате признавања независности Косова док Тачи води дипломатију, наводи "Зери".

Извор: Vesti online / Vesti / Srbija / "Tači se pokazao kao nesposoban diplomata"

Приредио: А. Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!