Пређи на главни садржај

Хемотерапија изазива неповратне промене у раду мозга

АП Фото
На когнитивно оштећење после хемотерапије, називано и "хемо мозак", дуго се сумњало, али ниједно истраживање није могло да то и потврди. Међутим, најновија истраживања доказују да хемотерапија може изазвати когнитивно оштећење.

Истраживање су спровели научници са Одсека за психологију и физикалну терапију Универзитета Британске Колумбије.

Закључено је да третман хемотерапијом може проузроковати растресеност и немогућност концентације.

Од пацијената који су се опорављали после терапије рака дојке је затражено да решавају задатке. Резултати су показали да је њихов мозак неангажован.

Тод Хенди, професор психологије на Универзитету Британске Колумбије, каже: "Здрав мозак једно време лута, једно време је ангажован. Открили смо да је "хемо мозак" мозак што хронично лута, да је у суштини у режиму искључености."

Мерења код жена, чак и када покушавају да се сконцентришу на тему, показују да је највећи део њиховог мозга искључен и да нису у стању да се сконцентришу - да се уместо тога фокусирају на свој унутрашњи свет.

"Лекари сада признају да ефекти третмана трају дуго по завршетку и да могу да утичу на живот особе", каже Кристина Кемпбел, ванредни професор на Одсеку за физикалну терапију и шеф истраживачког тима.

Истраживање је такође доказало да је у стању опуштености мозак изузетно активан.

Заборавност, с којом пацијенти морају да се носе, доводи до проблема на послу и у односима с људима.

Истраживање треба да укаже на нове начине лечења пацијената који не могу да трајније усредсређено мисле.


Извор: Chemotherapy causes irreversible brain changes - English pravda.ru
Превод: Ћирилизовано

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de