Анти-НАТО странке освојиле највише гласова на општим изборима у Финској

Председник Партије центра Јуха Сипила и Ану Вехвилаинен и Аника Сарико у страначкој ценрали славе после прелиминарних резултата избора - Хелсинки, 19. априла, 2015. (Ројтерс /Марку Уландер)

Премијер Финске је признао победу опозиционе Партије центра на општим изборима одржаним у недељу. После пребројавања већине гласова, Центар има 21 одсто подршке, тј. потенцијално 44 места у парламенту.

"Изгледа да је Центар победио. Честитам", рекао је премијер Александар Стуб, жесток заговорник ЕУ - како извештава финска РТВ кућа "Иле" (Yle).

Међутим, са само 44 места, Центар ће морати да формира владајућу коалицију. "Овај резултат омогућава неколико комбинација за стварање коалиције", рекао је новинарима лидер странке Јуха Сипила.

Центар има неколико потенцијалних савезника, укључујући националистичку Парију Финаца, тренутно другу са 17,6% гласова. Као и Центар, Партија Финаца је против учлањивања Финске у НАТО, с тим да више тежи незавиности и од ЕУ.

Одмах иза ове две странке је Партија националне коалиције (NCP) са 18,1 одсто. НЦП се једина од четири водеће странке залаже и за чланство у НАТО и блискије односе са ЕУ.

Социјалдемократска партија, на четвртом месту са 16,7 одсто гласова, је још један потенцијални члан коалиционе владе.Као и Центар и "Финци", Социјалдемократска партија је против НАТО-а, што је став чак 91 одсто њених чланова.

Од осталих странака учесница на изборима, укључујући Зелене, левичарску странку шведске мањине Шведску народну партију и Демохришћане, ниједна није добила више од осам одсто гласова.

Извор: RT
За Ћирилизовано, Магацин и  СРБИН.ИНФО превео. Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!