Дмитриј Стешин: Мозговој је био идеална мета

Алексеја Мозговоја сам упознао марта 2014. године у шуми близу града Луганск. Први интервју "Луганских партизана" руској штампи. Жмирнуо је фаровима маскираном Болотову... Цео дан смо се с њим возили по Луганској области, посећивали Козаке и упознавали различите људе. Затим се десио разлаз са Болотовим и повлачење у камп код Станице Луганске. Ту је рођена бригада "Дух".

У новембру Мозговоја нисам могао да препознам, био је то потпуно други човек, који је за десет месеци прошао више него други за двадесет година.

Не верујем у никакво "почистили га Сурковљеви саботери" или "обрачун са Плотњицким". Ситуација превише личи на сценарио за Њемцова. Али "праве" присталице Новорусије вриште по интернету и проклињу Путина, Плотњицког и Захарченка - и зато је мета савршено изабрана. Чудно што се нико не сети Ахметова. Мозговој није био велики командант, стратег или тактичар, чија ће смрт обезглавити војску. Не, Мозговој није био такав, али је био Личност, чија ће смрт посејати неслогу уочи предстојећег напада.

Мета је била "идеална". Аналитичари фотељаши не верују у постојање "укропских СОГ" (украјинских субверзивно-обавештајних група) код Луганска, не знају да је чак и сада могуће пасти у руке укропа тако што ћете негде код Луганска или Доњецка погрешно скренути колима. И да се исто може десити и онима са друге стране.

Љоша је отишао, али је сећање на њега вечно. У то не сумњам. Почивај у миру истински Ратниче, људино директна и поштена.

Дмитриј Стешин

Изворни текст на руском: Dima Steshin - С Лешой Мозговым мы познакомились в 20-х числах...
Превод на енглески: Кристина Рус
Извор: Fort Russ
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!