Кина у Африци

Ћирилизовано: Да ли сте прочитали DIVIDE ET IMPERA“ – Велика афричка стратегија Сједињених Држава? Ако нисте, прочитајте, биће вам јаснији бес, односно "забринутост" Америке због присуства Кине у Африци, посебно у Џибутију. Онима који владају енглеским језиком препоручујемо и чланак China To Build Military Base In Africa Next To Critical Oil Transit Choke Point, који доњу вест разрађује не само са геополитичког, већ и економског аспекта.

Али за право разумевање односа Запада према Африци незаобилазно штиво је Африка Француској још увек плаћа колонијални порез - на "бенефите француске колонизације" 




Пекинг: Кина жели да више делује на Рогу Африке

Кина је спремна да на Рогу Африке пружи већи допринос миру и стабилности у, саопштио је Пекинг у понедељак пошто је председник Џибутија за АФП рекао да су преговори о кинеској војној бази у току.

"Одржавање мира и стабилности у региону је у складу са интересима многих земаља", рекла је портпарол министарства спољних послова Хуа Чунјинг.
"То је такође заједничка тежња Џибутија, Кине и других земаља у свету", рекла је Хуа Чунјинг на редовном брифингу у Пекингу. "Кина је спремна, а такође и треба, да више доприносе том циљу."

Хуа је реаговала на питање о интервјуу који је за АФП дао председник мале државе на Рогу Африке, Исмаил Омар Геле, који је рекао да би присуство Пекинга било "добродошло" и да су разговори о кинеској војној бази у његовој земљи "у току".

Кина у иностранству тренутно нема признатих војних база, иако комерцијални уговори за изградњу или управљање лукама у Индијском океану изазивају забринутост да покушава да успостави "ниску бисера" у региону.

Џибути је већ дом за Камп Лемониер, амерички војни штаб на континенту, који се користи за тајне, антитерористичке и друге операције у Јемену, Сомалији и другде по целој Африци.

Француска и Јапан такође имају базе у луци, бившој француској колонији која чува улаз у Црвено море и Суецки канал, и коју европске и друге стране ратне морнарице користе као базу у борби против пиратерије из суседне Сомалије.

Кина већ финансира неколико великих инфраструктурних пројеката у Џибутију укупне вредности више од 9 милијарди долара (8 милијарди евра): доградњу лука, аеродрома и железничких линија, и за излаз на море Етиопије.

"Француска је присутна одавно, а Американци су установили да положај Џибутија може помоћи у борби против тероризма у региону", рекао је Геле у интервјуу прошле недеље.

"Јапанци желе да се заштите од пиратерије, а сада и Кинези такође желе да заштите своје интересе. И они су добродошли", рекао је Геле.

Извор: China willing to do more in Horn of Africa: Beijing
За Ћирилизовано, Магацин, ЕВРОАЗИЈА.ИНФО и СРБИН.ИНФО приредио и превео: Александар Јовановић


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!