Председничка библиотека у Руском дому у Београду

У новоопремљеном Мултимедијалном центру Руског дома у Београду отворена је електронска читаоница „Председничке библиотеке“.

У једној од постојећих читаоница библиотеке Руског дома монтирана је опрема, која ће се користити у настави руског језика. Уз помоћ најсавременијих технологија омогућен је отворени даљински приступ интернет базама података. Руски дом сада има могућност да организује интернет конференције, семинаре и да користи различите изворе информација.
Мултимедијални центар библиотеке Руског дома активно ће се користити у раду Центра у сфери популаризације културе Русије, ширењу руског језика и руских образовних услуга.

Први корак било је отварање електронске читаонице „Председничке библиотеке“. Успостављена веза са читаоницом, даје могућност нашим корисницима да одавде, из Руског дома користе информације ове престижне руске библиотеке.

На свечаном отварању електронске читаонице почасним гостима и посетиоцима обратио се стручњак Председничке библиотеке из Санкт Петербурга Андреј Зајцев. Међу присутнима су били представници званичне власти Србије, признати културни посленици, научници, представници друштвених организација, бизнисмени из Србије и Русије и новинари.

Специјални гост ове манифестације био је председник Руских железница Владимир Јакуњин, који борави у Београду у радној посети, затим представници амбасаде Русије у Србији, трговински представник РФ Андреј Хрипунов, амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев, саветник амбасаде Азербејџана у Србији Азад Пашајев,

Веома шкакљиво питање о Другом светском рату поставио је Владимир Јакуњин, на које је представник Председнике библиотеке брзо нашао прави документ у дигитализованом фонду библиотеке.

Амбасадор Белорусије показао је велико интересовање за рад са фондовима библиотеке, историјским документима, који сведоче о историји земље и везама са другим словенским државама. Велику професионалну заинтересованост показала је директорка Градске библиотеке града Београда Јасмина Нинков у разговору са колегом из Санкт Петербурга.

Даљи рад мултимедијалног центра Руског дома са колегама из Србије и Русије и коришћењу нових техничких могућности већ при првом сусрету добио је веома конкретне обрисе.



Од материјала Руског дома за Ћирилизовано, Магацин и СРБИН.ИНФО припремио:
Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!