Јурасуми: Прелиминарни извештај о борбама за Маринку (до 3. јуна у 19.00)


Борбе још нису готове, вероватно се ни ноћас неће завршити (пре супротно), али већ сада можемо дати општу процену. Почећу тиме што ћу поновити што сам раније рекао, тако да све има смисла...

Борбе уствари нису избиле 3. јуна, већ дан раније. Интензивна размена артиљеријске ватре је у тој области трајала више од једног дана. Обе стране су учествовале. Украјинске оружане снаге су још јуче претрпеле значајне губитке. Мештани су јавили да су видели уништене по један БВП и  БОВ како их транспортују у позадину.

Ноћ је проведена у гранатирању, а после једне серије Новоруске оружане снаге су кренуле у напад (око 04:00, према Кијеву). Испоставило се да је то било извиђање уз борбу. Други напад у којем је Маринка заобиђена с југа био је неочекиван и донео је резултате. Јединице НОС су се позиционирале на рубу града, што је код друге стране изазвало панику.

Док су НОС учвршћивале положаје, Украјинске оружане снаге су убациле оперативну резерву 28. бригаде (до једне тенковске и до две чете моторизоване пешадије) из правца Курахова и јединице до снаге батаљона из правца Селидова. Остваривши локалну надмоћ (НОС извештавају да су саме имале око 1500 војника уз подршку 40 тешких артиљеријских оруђа, а по мојој процени Украјинске оружане снаге су бројале до 2000 војника и 50-60 тешких артиљеријских оруђа), УОС су покренуле контранапад који је делимично успео: организовале су евакуацију рањених и заузеле неке раније напуштене положаје. Новоруске оружане снаге су имале надмоћ у артиљерији, али недовољну.

Новоруске оружане снаге су око 17.00 покушале још један контранапад - неуспешан, што значи да ће и сутра бити борбе.

О губицима је још рано говорити, али... СБУ процењује да су губици Новоруских оружаних снага до вечерас 14 погинулих и 80 рањених, што се слаже са природом борби. Мада бих рекао да СБУ по свом обичају претерује - пресретнута радио-комуникација 28 моторизоване бригаде (украјинске - прим. прев.) наговештава да су НОС имале до 50 жртава.

Губитке УОС и Националне гарде Украјине, пак, тешко је проценити. Нема довољно информација. Уништавање упоришта једног вода хунта је признала, плус губици на другим утврђеним местима, плус контранапад - губици УОС/НГУ су бар равни губицима НОС.

До 17:00 седам тешких рањеника је са једним хеликоптером пребачено у Дњепропетровск, где су аутобусом превезена и четворица лако рањених. Нисам сигуран да ли су то данашње жртве, али највероватније да јесу, од јутрос. У Курахову још увек има много рањених.

Постоји информација да у Дњепропетровску очекују још најмање два хеликоптера са рањеницима.

За харковску болницу нема информација.

О заробљеницима нема информација.

ДНР је саопштила да је у Доњецку погинуло 16 и рањено 60 цивила.

Закључак: С обзиром на јачину јуришних јединица НОС, не мислим да је у питању права офанзива. Имајући у виду правац напада и скромне снаге, не можемо говорити о нападу од оперативног значаја. Пре је то настојање да се лоцирају и исцрпљују непријатељске резерве.

С обзиром да је кијевска војска још увек талац политичара (не сме да напусти заузету територију), треба очекивати још неколико бесмислених и папрено скупих напада УОС, да би се повратили изгубљени положаји. Ово вече ће бити веома важно.

Џ. Хоук: Немојмо заборавити да је 2. јуна одржан састанак на контакт групе у Минску, и да је, по свему судећи, потпуно пропао. Ово може бити случајност, али и не мора.


Аутор: Јурасуми
Изворни текст на руском: Донецк – Марьинка. Подведение предварительных итогов (на 19.00 3.06.15 г | Насправді
Превод на енглески: Џ. Хоук
Извор: Donetsk--Maryinka. Preliminary Assessment as of June 3, 1900 hrs - Fort Russ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!