"Јандекс" против руског закона о "праву на заборав"

"Јандекс" тврди да ће закон, ако буде одобрен, бити кршење уставног права руских грађана, јер ће им ограничити могућности претраживања, приступа и преузимања информацијаса интернета.

Компанија "Јандекс", чији је водећи руски претраживач, "снажно се противи" руској верзији "права на заборав", закона што га је предложила Државна дума. Закон би "Јандексу" наметнуо обавезу да цензурише сервисе свог претраживача, што би било кршење уставних права руских грађана.

"Интерфакс" пише да би предложени закон био сличан закону о "праву на заборав" Европске уније, којем се "Гугл" оштро супротстављао. Али "Јандекс" критикује предлог закона и каже да ће, ако прође, закон практично приморати провајдере претраживача да обављају посао државних органа -  утврђивање тачности и законитости ширења информације, и њене застарелости у погледу кривичног гоњења.

"Механизам какав предлаже нацрт закона подрива основне принципе пласмана и проналажења информација на интернету", каже за "Интерфакс" портпарол "Јандекса". "Закон би од провајдера претраживача практично тражио да трага за информацијама у вези с грађанима, али се од апликаната не би тражило да укажу на конкретну референцу за коју желе да буде обрисана."

"Јандекс" напомиње да би брисање садржаја из његових резултата у многим случајевима било неефикасно. "Информација ће остати на мрежи и дистрибуираће се на друге начине, преко друштвених мрежа, на пример", каже представник компаније.

Према "Интерфаксу", у "Јандексу" сматрају да би се предложеним законом кршило уставно право грађана на претрагу, приступ и преузимање информација. "Јандекс" упозорава да ће због закона, ако буде усвојен, бити тешко да се приступи широком спектру јавних информација, чиме ће се створити плодно тло за њихову злоупотребу.

Закон би такође озбиљно наштетио информативним  и веб-сајтовима медијских кућа којима не би могло да се приступи преко претраживачког сервиса, јер не би могли да се супротставе искључивању линкова на своје сајтове из претраживача, што би њиховим конкурентима омогућило да злоупотребе ситуацију, истиче "Јандекс".

"Парадоксално је да закон захтева уклањање линкова на проверен и поуздан садржај, иако ће тај исти садржај остати на веб-сајту."

"Јандекс" је са 57,1 одсто удела на тржишту највећи претраживачки провајдер у Русији - пише "Интерфакс", цитирајући податке са Liveinternet.com. "Гугл", на другом месту са 35 одсто удела на руском тржишту, одбио је да коментарише нацрт закона.

Предлог закона је поднела група думиних опозиционих посланика - пише "Интерфакс". Законом би се ограничило ширење информација о руским грађанима преко интернета, ако је информација "нетачна или је дистрибуирана у супротности са законом".

Према предлогу закона, провајдер претраживача ће бити обавезан да уклања такве линкове, а ако одбије да то учини, апликант његову одлуку може оспорити на суду

Европска онија је у мају 2014. године усвојила сличан закон (упркос снажном противљењу "Гугла"), којим се провајдери претраживача обавезују да уклањају линкове на "бескорисне", "нетачне" и "застареле" информације, ако се то од њих затражи.


Аутор: Мајк Витли
Извор: Russia Insider
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!