Грци су рекли "Не!" (а Ципрас заказао референдум за 5. јул)

Чак и слике на зидовима Атине одају запрепашћеност

Грчка је одбила најновији споразум који нуде међународни кредитори. Према изјави представника Владе Грчке, тај споразум је чак и гори од претходних пакета за спасавање, који гурају земљу на ивицу банкрота. Премијер Алексис Ципрас је сазвао ванредну седницу кабинета, где  је разматрана стратегија у вези са састанаком који се одржава у суботу, на нивоу министара финансија ЕУ.

 "Не!"

Према информацијама које су раније процуреле из међународних институција програм спасавања се састојао у одлагању обавеза у наредних пет месеци, где је Грцима обећано нових 15,3  милијарди евра, под условом да Атина испуни захтеве према којима је до сада имала највише отпора. Провладин хеленистички представник Јанис Михелојанакис је рекао да Влада не би могла да направи већу грешку него да прихвати ову понуду, јер је она пре свега понижавајућа и водила би до треће мере спасавања. "Сада је дефинитивно време да се каже не" - рекао је он.

Заменик министра за социјална питања Димитрис Стратулис изјавио је да је ово свеукупано понижење грчког народа, кога "бацају у јарам и истребљење".

Грчки министар рада Панос Скурлетис је за Мега ТВ рано јуче изјавио, да он практично не види могућност решења овог споразума. „Сваки пут након приближавања ставова, они након тога од нас траже да пошаљемо још неколико пензионера на кланицу, а ако би испунили услове које од нас траже кредитори то би било једнако национални самоубиству“, рекао је Скурлетис.

Главне разлике између ставова Грчке и ЕУ:

1. Реформа ПДВ-а: Међународни зајмодавци (Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд), траже да се један посто БДП-а прилагоди на нивоу  ове области, док је грчка страна већ планирала 0,96 %. Атина би увела максималних 23% за хотеле, и задржала 30% попуста.за острва.

2. Одбрана: Тројка зајмодаваца захтева смањење трошкова за одбрану за 400 милиона евра док Грци предлажу смањење свега 200 милиона.

3. Порез на добит: Влада у Атини је пристала да се порез на добит повећа на 28% и инсистира  на додатном порезу од 12% за фирме које имају добит већу од пола милијарди евра, што не одговара кредиторима.

4. Пензије: Договорено је да се у 2016. години износ издатака за пензије на нивоу БДП-а умањи за један одсто, али како, још увек је нејасно.

Развлаче се као тесто за питу

На задњем састанку шефова држава и влада ЕУ није било конкретних резултата, а немачка канцеларка Ангела Меркел је изјавила да ово и није њихов задатак. "Наша улога је да изнесемо своје политичке ставове, а то се већ догодило. Договорили смо се да ћемо да дамо све од себе да Грчку задржимо у еврозони"- рекла је Меркелова.

Група министра финансија у оквиру еврозоне позната као Еврогрупа састаће се данас како би разговарали о конкретним проблемима.

Председник Управног одбора Еврогрупе Холанђанин Јероен Дијселблоем је истакао да време истиче, и да Атина до уторка ММФ-у мора да пребаци доспелу рату од 1,6 милијарди евра, а дотле би парламенти држава чланица требало да одобре могући споразум.

Неименовани званичник ЕУ је изјавио за Ројтерс „да су шансе за договор веће од педесет посто, а ако се до викенда не постигне споразум, могло би да дође до наметања капиталних ограничења Грчкој“.

Према министару финансија Јанису Варуфакису потраживања према Атини су чудна, а понуда је нереалана.

Шта са дугом?

Према америчком министру финансија Џеку Луу важно је приметити да динамика и реструктурирање нараслог грчког дуга који је немогуће отплатити и није била тема разматрања. У ствари званичан став Атине од самог почетка да је био да не улазе у нове програме док се не реше ранија питања.

Укупни дуг Грчке тренутно износи 180% БДП-а, а према најоптимистичкијим очекивањима могао би да падне на 124%  до 2022. године. Према компанији "Стандард и Пур", проценитељу кредитног рејтинга, БДП Грчке ће ове године пасти за додатних 1,5 %, а до 2036. године  ће се вратити на ниво од 2007. године.

ПОСЛЕДЊА ВЕСТ: Грчки премијер за 5. јул заказао референдум о условима које нуде кредитори... Tsipras Calls Referendum on Greek Debt Deal for July 5 - Bloomberg Business


Извор: Nemet mondtak a görögök 
Са мађарског за Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превела: Габријела Ђошић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!