Пређи на главни садржај

Грци су рекли "Не!" (а Ципрас заказао референдум за 5. јул)

Чак и слике на зидовима Атине одају запрепашћеност

Грчка је одбила најновији споразум који нуде међународни кредитори. Према изјави представника Владе Грчке, тај споразум је чак и гори од претходних пакета за спасавање, који гурају земљу на ивицу банкрота. Премијер Алексис Ципрас је сазвао ванредну седницу кабинета, где  је разматрана стратегија у вези са састанаком који се одржава у суботу, на нивоу министара финансија ЕУ.

 "Не!"

Према информацијама које су раније процуреле из међународних институција програм спасавања се састојао у одлагању обавеза у наредних пет месеци, где је Грцима обећано нових 15,3  милијарди евра, под условом да Атина испуни захтеве према којима је до сада имала највише отпора. Провладин хеленистички представник Јанис Михелојанакис је рекао да Влада не би могла да направи већу грешку него да прихвати ову понуду, јер је она пре свега понижавајућа и водила би до треће мере спасавања. "Сада је дефинитивно време да се каже не" - рекао је он.

Заменик министра за социјална питања Димитрис Стратулис изјавио је да је ово свеукупано понижење грчког народа, кога "бацају у јарам и истребљење".

Грчки министар рада Панос Скурлетис је за Мега ТВ рано јуче изјавио, да он практично не види могућност решења овог споразума. „Сваки пут након приближавања ставова, они након тога од нас траже да пошаљемо још неколико пензионера на кланицу, а ако би испунили услове које од нас траже кредитори то би било једнако национални самоубиству“, рекао је Скурлетис.

Главне разлике између ставова Грчке и ЕУ:

1. Реформа ПДВ-а: Међународни зајмодавци (Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд), траже да се један посто БДП-а прилагоди на нивоу  ове области, док је грчка страна већ планирала 0,96 %. Атина би увела максималних 23% за хотеле, и задржала 30% попуста.за острва.

2. Одбрана: Тројка зајмодаваца захтева смањење трошкова за одбрану за 400 милиона евра док Грци предлажу смањење свега 200 милиона.

3. Порез на добит: Влада у Атини је пристала да се порез на добит повећа на 28% и инсистира  на додатном порезу од 12% за фирме које имају добит већу од пола милијарди евра, што не одговара кредиторима.

4. Пензије: Договорено је да се у 2016. години износ издатака за пензије на нивоу БДП-а умањи за један одсто, али како, још увек је нејасно.

Развлаче се као тесто за питу

На задњем састанку шефова држава и влада ЕУ није било конкретних резултата, а немачка канцеларка Ангела Меркел је изјавила да ово и није њихов задатак. "Наша улога је да изнесемо своје политичке ставове, а то се већ догодило. Договорили смо се да ћемо да дамо све од себе да Грчку задржимо у еврозони"- рекла је Меркелова.

Група министра финансија у оквиру еврозоне позната као Еврогрупа састаће се данас како би разговарали о конкретним проблемима.

Председник Управног одбора Еврогрупе Холанђанин Јероен Дијселблоем је истакао да време истиче, и да Атина до уторка ММФ-у мора да пребаци доспелу рату од 1,6 милијарди евра, а дотле би парламенти држава чланица требало да одобре могући споразум.

Неименовани званичник ЕУ је изјавио за Ројтерс „да су шансе за договор веће од педесет посто, а ако се до викенда не постигне споразум, могло би да дође до наметања капиталних ограничења Грчкој“.

Према министару финансија Јанису Варуфакису потраживања према Атини су чудна, а понуда је нереалана.

Шта са дугом?

Према америчком министру финансија Џеку Луу важно је приметити да динамика и реструктурирање нараслог грчког дуга који је немогуће отплатити и није била тема разматрања. У ствари званичан став Атине од самог почетка да је био да не улазе у нове програме док се не реше ранија питања.

Укупни дуг Грчке тренутно износи 180% БДП-а, а према најоптимистичкијим очекивањима могао би да падне на 124%  до 2022. године. Према компанији "Стандард и Пур", проценитељу кредитног рејтинга, БДП Грчке ће ове године пасти за додатних 1,5 %, а до 2036. године  ће се вратити на ниво од 2007. године.

ПОСЛЕДЊА ВЕСТ: Грчки премијер за 5. јул заказао референдум о условима које нуде кредитори... Tsipras Calls Referendum on Greek Debt Deal for July 5 - Bloomberg Business


Извор: Nemet mondtak a görögök 
Са мађарског за Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превела: Габријела Ђошић

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de