Пол Крејг Робертс: Јерменија и главни непријатељ Русије

Као што сам и очекивао, у главном граду Јерменије избише протести. Изговор је пораст цена електричне енергије. Али повећање није толико да би срушило кућни буџет, чиме изговор постаје сумњив. Шта више, видео снимци показују да су демонстранти све млади, што сугерише да не протестују они који плаћају рачуне за струју.

Може бити да су протести наивни и легитимни, али наоко делује као да су НВО на буџету Националне задужбине за демократију опет на улице извеле лаковерне и наивне студенте.

Све да протести и јесу невини, Вашингтон ће их искористити за сврхе Вашингтона.

Протести су метод Вашингтона да врши притисак на владе које се не држе чврсто спољне политике Вашингтона, и за мењање режима, као у бившим руским и совјетским губернијама Грузији и Украјини.

"Обојене револуције" су разлог постојања Националне задужбине за демократију. Ова агенција америчке владе је основана 1983. године да би ширила политичко дисидентство по совјетској Источној Европи. НЕД се финансира из федералног буџета а преко Стејт департмента.

Вашингтон има своје НВО и у бившим саставним деловима СССР-а и у самој Русији. "Обојеним револуцијама" или, као у случају Украјине, променом режима државним ударом, Вашингтон уклања владе наклоњене Русији и замењује их својим вазалима. Када периферија Русије једном буде у рукама Вашингтона, онда ће Вашингтон почети да разбија и саму Руску Федерацију.

Руски народ и његова влада споро увиђају ову претњу своме суверенитету. Пошто су се отарасили ауторитарне владавине Комунистичке партије, Руси мисле да ће њихова земља бити добродошла и да ће је Сједињене Америчке Државе подржавати. И тако би било све да је и док је Русија спремна да буде вазал САД, као што су читава Европа, Канада, Аустралија и Јапан.

Када је руска влада поступила бранећи свој национални интерес и међународно право и блокирала намере Вашингтона спрам Сирије и Ирана, неоконзервативци су померили фокус са Блиског истока на Русију. Пошто је утрошио пет милијарди долара у култивисање политичара и финансирање НВО у Украјини, Вашингтон је успео да шчепа Украјину, док се руска влада, верујући у  добру вољу Запада, бавила Олимпијским играма у Сочију.

Вашингтон је свој кијевски пуч искористио да подстакне европско-руску кризу која штети Европљанима више него Русији, али добро служи, да Европу држи под шапом Вашингтона. Одговор руске владе на кризу није био довољно јак да би Европљани увидели грешке и штетност својих поступака.

Слаб Руски одговор, ослањен на дипломатију коју је Вашингтон одбацио и заменио је силом, охрабрио је Вашингтон да и даље окружује и заокупља Русију променама режима. Јерменија се дала предвидети, а исто важи и за Киргистан. Казахстан ће бити "велика награда" јер се граничи и са Кином. Још ако Вашингтон успе да зграби Казахстан, имаће и Узбекистан, Киргистан, Туркменистан и Таџикистан, што све стоји поврх Ирана, Авганистана и Пакистана.

Колико ја видим многи утицајни Руси верују да им престиж и самопоуздање зависие од тога да ли су део Запада. Руси ове сорте су спремни да се одрекну независности Русије да би их Запад прихватио. То су Руси на које се ослања Вашингтон. И ти Руси су главни непријатељ Русије.


Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Are Armenian Protests Aimed At Russia? -- Paul Craig Roberts - PaulCraigRoberts.org
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!