Руски дом: О обележавању Дана породице, љубави и верности 8. јула и конференцији за новинаре 2. јула

„ДАН ПОРОДИЦЕ, ЉУБАВИ И ВЕРНОСТИ“

8. јула 2015. године осми пут за редом обележаваће се широм Русије и света.

ПОШТОВАНЕ КОЛЕГЕ,

У „Руском дому“ у Београду 2. јула у 12:00 сати одржаће се конференција за новинаре поводом обележавања Дана породице, љубави и верности.

На конференцији ће присуствовати: директор Руског дома Надежда Кушченкова, старешина Храма Свете Тројице подворја РПЦ у Београду протојереј Виталије Тарасјев и други.

Идеја да се празник широко обележи родила се 2008. године у древном граду Мурому. Нови сверуски празник подржале су многе друштвене организације, Руска Православна Црква, а на челу Организационог комитета прославе је супруга премијера Русије госпођа Светлана Медведева.

Симбол празника је бела рада. Од давнина се овај пољски цвет у Русији сматран цветом љубави, и већ вековима многи заљубљени траже одговор на своје питање „воли ме, не воли ме“.

Дан сећања на благовреног кнеза Петра и његову супругу Февронију има традицију дугу 780 година.

У XIII веку, руским градом Муромом владали се кнез Петар и кнегиња Февронија. ћерка пчелара, која је излечила кнеза Петра од тешке болести. Петар је заволео и оженио просту девојку, упркос противљењу тадашњег племства. Супружници су проживели дуг живот у љубави и верности и умрли су истог дана. Њихове свете мошти налазе се у манастиру Свете Тројице у Мурому.

Сећање на подвиге ових светих људи преносило с колена на колено. Петар и Февронија владали су градом Муромом на прелазу из ХII у ХIII век, били су узор супружничке љубави и верности. У ХVI веку проглашени су свецима и православним покровитељима породице.

Свечаности се тога дана одржавају у свим местима од Калињинграда до Камчатке, као и у иностранству међу руском дијаспором.

Једна од најважнијих традиција у обележавања овог празника је уручивање Медаље „За љубав и верност“. Медаља, коју је утврдио Организациони комитет, сваке године се уручује брачним паровима, чији је брачни стаж дуг најмање 25 година. Одлуком Организационог комитета, од 2014. године Медаља „За љубав и верност“ може се уручивати и иностраним држављанима.

Ове године ће се по први пут Дан љубави и верности обележити и у Србији. Подршку овом празнику указала је Српска Православна Црква.

Уручивање Медаља „За љубав и верност“ одржаће се 5. јула 2015. године у Храму Свете Тројице подворја РПЦ.

Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј, ће након архијерејске литургије, уручити Медаље брачним паровима, који су кроз дуги низ година заједничког живота постали узор традиционалне православне породице.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!