Deep Resource: Хиперсонично оружје мења равнотежу снага у међународним односима


Deep Resource, укратко и као коментар на How Hypersonic Missiles Push America and China towards War | The National Interest (Како хиперсоничне ракете гурају Америку и Кину у рат): Са развојем хиперсоничних ракета, флоте у великој мери постају застарела ствар, и смањују их јер су огромни глинени голубови. За велики брод од МАХ5 ракета једноставно нема одбране. И даље можете користити носаче авиона за уништавање малих земаља попут Либије и Ирака, али не и против Русије и Кине, или њиховог клијента, Ирана.

Фокландски рат 1982. године је већ указао на будућност. Аргентина, једна од "земаља Другог света",  добила би тај рат против Велике Британије, земље "Првог света", да је могла да набави још француских Exocet ракета, што је дипломатија министра иностраних послова САД Александра Хејга једва спречила.

Ратна морнарица САД сада углавном одлива америчке фискалне ресурсе и као таква је средство непријатеља. Не постоји начин да САД 'пројектују силу' у Јужном кинеском мору, ако је Кина већ решила да то подручје прогласи кинеском сфером утицаја и у складу с тим делује, ако је потребно.

Ћирилизовано: Споредно за оно "шта је писац хтео да каже", али... САД  јесу стале на страну Велике Британије у Фокландском тј. Малвинском рату, и Александар Хејг јесте био ратни злочинац - као и сваки амерички високи државни функционер што је - али његова улога том приликом није била сасвим негативна, јер "Хејг је хтео да Аргентини пренесе планове велике Британије за Фокланде" - Haig Wanted to Tell Argentina U.K.’s Falklands Plans - Bloomberg Business. Дакле, да Аргентинци не добију ракете спречили су пре свега добри британско-француски односи, британске тајне службе и, ко би други, Израел.

Извор: Deep Resource
За превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!