Руски хеликоптери појачавају европску противпожарну одбрану

Хеликоптери које производи компанија „Руски хеликоптери“ (део државне корпорације "Ростек") активно су укључени у противпожарне операције у Шпанији, Португалији и другим земљама широм Европе. Ка-32А11БЦ  је једини хеликоптер са коаксијалним ротором којим посада у рекордном времену може да угаси ватру на одређеном месту са 5 тона воде.   

 Ка-32А11БЦ гаси пожар у Шпанији

Летња сезона  на Иберијском полуострву почиње већ од маја и од тада опасност од пожара траје све до октобра. Током овог периода, око 20 хеликоптера Ка-32А11БЦ је стационирано у близини водених површина широм полуострва. Главне зоне где је могућ пожар су у Валенсији и Севиљи на југу Шпаније. Током сезоне један хеликоптер може да налети и до 300 сати налета, што изискује и до 14 сати налета дневно. У зависности од удаљености између ватре и површине воде, посада хеликоптера може да изврши од пет до 30 циклуса налета на сат.

"Ка-32А11БЦ је јединствени хеликоптер и и употребљава се широм света. Пројектна решења  овог модела чине га лидером хеликоптерске авијације у противпожарној заштити, рекао је заменик генералног директора за промет Григорије Козлов. Због својих маневарских способности овај хеликоптер ради у скоро свим условима, од градова до удаљених планинских подручја, нагласио је Козлов. Добио врхунска међународна признања у овој области и за њим влада велика потражња на светском тржишту."

Модел за борбу против ватрене стихије користи посебну „Бамби“ канту као и специјалне водене топове. Ка-32А11БЦ испуњава све европске АП-29 захтеве, а 2009. године је добио потврду од Европске агенције за сигурност авијације (EASA). Хеликоптер  је сертификован за ову врсту посла у Бразилу, Канади, Кини, Индији као и другим земљама. У децембру 2012. године, добио је печат о пловидбености и у Аустралији.

Различити модели хеликоптера Ка-32 су успешно се користе у Русији и Заједници независних држава, али и у Бразилу, Канади, Кини, Јужној Кореји, Шпанији и Швајцарској.


Медицински Ка-32А11БЦ

Коаксијални ротор који не захтева постојање репног ротора овом моделу обезбеђује компактан дизајн, високу енергетску ефикасност, лаку управљивост и једноставност при управљању.  Хеликоптер може да ради до 32,000 часова, са врло ниским трошковима и максималном економичношћу. Опремљен је медицинском опремом за интензивну негу, што укључује и могућност реанимације болесних и повређених путника током транспорта.


Извор: Russian Aviation
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО изабрао и превео: Милорад Ђошић, пуковник авијације у пензији - пилот

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!