Радио "Звезда": Елита руских специјалних снага - "Алфа" (аудио-видео образовни подкаст)

Љубазни људи: "Алфа"
Али прво о појму "подкаст":

"Подкаст ( је дигитална датотека која садржи аудио или аудио-видео запис који се дистрибуира путем интернета користећи РСС (RSS) технологију, а намењен је гледању (или слушању) на рачунару, дигиталном преносном плејеру попут Ајпода ((iPod) или телевизије користећи уређаје попут Епл ТВ.

Изворни назив подкаст је сложеница речи POD (Personal On Demand) и енглеске речи broadcast (емитовање). Иако су на почетку поткасти били искључиво аудио датотеке, најчешће у мп3 формату, данас се за подкаст углавном сматрају видео-садржаји. Видео-подкаст се још назива и водкаст(eng. vodcast), а особе које се баве подкастингом се називају подкастери. РСС агрегатори специјализовани за скидање подкаста зову се подкечери."/Извор:Podkast — Википедија, слободна енциклопедија)

Дакле, ни радио није што је негда био, медиј захтеван скоро колико књига, који кад га користиш мораш да замишљаш, повезујеш... мислиш. Прво су по телевизијама почели да користе електронским камерама снимљене радијске емисије, али је то углавном био само усликани радио, а онда је интернет омогућио хибридни облик производње чији је један пример - заиста квалитетан, говорећи у смислу исказане занатске вештине и уложеног труда, тематика на страну - сада пред вама, и то у кратких, а садржајем богатих, тринаестак минута.

Посебна одлика "Звездине" продукције је коришћење архивских снимака. Њима постају јаснији разлози и поводи оснивања јединице, а лепо је и што се на тај начин старијим колегама, у овом случају из "Алфе", поручује да садашњи припадници знају да "стоје на раменима дивова" (да искористимо Њутнове речи Роберту Хуку, речи које се користе кад се жели истаћи свест да су за своја достигнућа углавном заслужни претходници - иако је Њутн њима желео да постигне нешто сасвим супротно, али то је друга и нимало лепа прича).




Извор: Элита российского спецназа. Как работает «Альфа»? Вот что происходит на радио «Звезда». 03.07.2015 - YouTube
За СРБИН.ИНФО приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!