Донбас из птичје перспективе

Извор: Путин не иска Донбас, а "замразен конфликт" | Ureport.bg

Читаоци траже да кажем нешто о недавним догађајима на фронту. Зато што има више гранатирања. С чиме је то повезано и шта се може очекивати? Даћу неколико назнака и касније изнети општу процену.

Гранатирање Доњецка и Макејевке. Уствари, обе стране изврћу истину. Једна страна каже да је милиција саму себе гранатирала, док друга страна тврди да је чиста као снег. Гранатирање је у последњих неколико недеља постало обичај.

Прво артиљерија једне стране нападне противничку артиљерију. Судећи по извештајима украјинских ремонтних постројења, артиљерија ДНР и ЛНР је била прецизна. Хунтине снаге су претрпеле посебно тешке губитке после 10. јула Користећи факат да  је Мукачево непријатељу одвратило пажњу, милиција је артиљеријом снажно ударила по његовим положајима. Узгред, тада је погинуо украјински пуковник Цисарук, командант Извиђачке јединице Оперативне команде Ракетних снага и артиљерије "Запад". Чини се да је артиљерија хунте, пошто је изгубила дуел, одлучила да узврати ударац.

Друга назнака будућих догађаја је чистка "непомирљивих", која је довела до хапшења неколико функционера и чистке у војсци ДНР. Главно тужилаштво и Министарство државне безбедности ДНР су то исто имали пре месец дана, одстрањено је осам или девет запослених - сарадника СБУ, који су и даље "законски" примали плате од Украјине. Очигледно, чистку је олакшало цурење информација из СБУ.

Трећа назнака... је пре само три недеље било нагађање и нада да вођство ДНР увиђа своју снагу. ДНР, оличена у својим лидерима, све више се представља као део Украјине који се дигао против незаконите кијевске власти, а не као независна држава. Бар званично. Веома ми је драго што то видим. Следећи корак ће бити... Не, хајде да мало сачекамо. Нека следећи корак буде непријатно изненађење и за хунту (иако га вероватно већ зна, јер јој обавештајна служба ради добро, али је прерано да дигне буку), и за наше "ура патриоте"- још једном ћемо слушати, али овог пута бучније, "Путин је издао".

Донбаска индустрија се може поделити на два дела. Први је извозно оријентисана металургија и сродне гране. Други је производња за домаће тржиште.

Први део је успешно реинтегрисан у украјинску производњу, на разноразне мутне начине, али због чега су сви срећни - и украјинске "ура патриоте" суочене с бедом, и становници ЛНР и ДНР "суочени" с платама. То није резултат Минског, већ међуолигархијског споразума. Вођство ДНР се не меша у такве послове, јер се њима смањује социјална напетост у ДНР.

Други део индустрије ради са руским сировинама. Њихов вишак ће завршити на руском тржишту. И то је логична одлука. Украјина нема потребе за донбаском лаком индустријом, па нема много простора за мутљавине. Такође, транспорт доњег рубља, чарапа, униформи и других потрепштина из Украјине или Русије једноставно нема смисла (због блокаде и трошка), тако да је само питање времена када ће се вођство ДНР тиме озбиљније позабавити. Вероватно успешно. Моје информације кажу да је у првој фази поново покренуто 20-30 предузећа.

За сада толико.

Џ. Хоук: Јурасумијев опис артиљеријских дуела звучи истинито. Могуће је да ни једна страна неће да нереаговањем покаже слабост, и да то ствара зачаран круг којег је тешко прекинути.

Наравно, најважнији део његовог поста је још увек непознаница - иницијатива коју припрема вођство ДНР и ЛНР, и шта је то што ће разочарати тврдолинијаше обе стране.

Украјинска "влада у егзилу" или "влада у сенци" са седиштем у Донбасу?


Аутор: Јурасуми
Изворни текст на руском: Ситуация на Донбассе с высоты полета | Насправді
Превод на енглески: Џ. Хоук
Извор: Fort Russ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Коментари