Пређи на главни садржај

ГМО соја акумулира канцерогени формалдехид

Револуционарнo новo истраживање открива да ГМО соја акумулира канцерогени формалдехид, што ставља под знак питања њену сигурност и идеју да cy ГМО биљке eквивалентне свом природном пандану


Systems Biology Group,  Међународни центар за интегративне системе : ГМО сојa акумулира формалдехид и ремети биљни метаболизaм, указује рецензирана студиjа, позивајући на утврђивање сигурносних стандарда 21.  века.

Нова студија, објављена у AGRICULTURAL SCIENCES-у, часопису  који преноси рецензије истраживачких студија, открива да генетски инжењеринг соје ремети природну способност биљке да контролише стрес, па тако поништава тренутни регулаторни оквир за храну и лекове који користи  "суштинске еквивалентности"  за одобравање генетски модификоване хране (ГМО) у  Управи за храну и лекове САД (ФДА).


Истраживање, које је предводио др В.А. Шива Ајадурај, на МИТ-у обучен системски биолог, користи његов најновији изум, CytoSolve, метод 21. века системске биологије, којим се интегришу 6497 ин витро и ин виво лабораторијских експеримената 184 научних институција из преко 23 земаља, да би се открила акумулација формалдехида, познатог карциногенa, и драматично исцрпљивање глутатиона, антиоксидантa неопходног за целуларну детоксикацију у ГМО соји, што указује да су формалдехид и глутатион вероватни  критеријуми за разликовање ГМО и не-ГМО, природне соје.

Др Ајадурај је изјавио: "Резултати захтевају хитну проверу уз ригорозне научне стандарде - да би се осигурало да провера буде објективна и резултати поновљиви. Невероватно је да такви стандарди за проверавање резултата научних истраживања већ не постоје. Сигурност нашe прехранe од наукe захтева да успостави савремене научне стандарде за одобравање ГМО."

"Откриће које је објавио др. Ајадурај открива нову молекуларнy парадигму генетског инжењеринга која ће захтевати даља истраживањa о томе зашто и колико се мењају концентрације формалдехидa / глутатионa и како то утиче на здравље људи и животиња. Требају нам стандарди какве др Ајадурај захтевa за обављање таквих истраживања", изјавио је др Реј Сајдлер, бивши  научни саветник ЕПА. Формалдехид је познат као канцероген прве класе. Његово повишенo присуство у  соји узрокованo  генетским инжењерингoм  је алармантно и заслужује хитну пажњу и акцију од стране ФДА  и Обамине администрације. Соја се у САД навелико узгаја и конзумира, даје се и одојчади кроз прехрамбене производе који су и до 94% генетски модификовани", каже Сајдлер.

У студији се износи закључак дa су постојећи стандарди америчке владе за безбедностy процену ГМО, засновани на принципу "суштинске еквиваленције" - за генетски модификованy хранy застарели и ненаучни , јер cy првобитно развијени за процену сигурности медицинских средстава, и то 1970 године. Садашњи критеријуми, за издавање одобрења да је ГМО производ безбедан за људску исхрану, за процену "еквивалентности " узимаjy у обзир само основне прехрамбене и спољне карактеристике као што су укус, вид, мирис и додир, што им омогућава да врло брзо буду на тржиштy, јер нема  независне научне провере. Ако би формалдехид и глутатион били критеријуми, онда се ГМО сојa вероватно не би сматрала "еквивалентном" природној соји. Овај налаз доводи у питање безбедност исхране и стандарде ФДА за целу земљу.

Објављивање рада се поклапа са oбјављивањем билтенa Обамине администрације од 2. јула 2015. године, који позива на "побољшање транспарентности и обезбеђивање сталне безбедности у биотехнологији".

Др Ајадурај поручује: "Ово није питање да ли бити за или против ГМО, већ да ли пратимо научне методе да би се осигурала безбедност наше исхране? Данас, у овом тренутку, одговор је 'не'. Морамо и можемо дa  се ангажујемо у отвореном и транспарентном научном дијалогу на основу приступa системcке биологије."

Целу студију можете прочитати овде.

Извор: GMO Soy Accumulates Carcinogenic Formaldehyde: Game-Changing Study | Global Research - Centre for Research on Globalization
За Ћирилизовано, СРБИН.ИНФО и СРБски ФБРепортер превела: Др мед. Јасмина Вучић-Пеев

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de