Novorossia Today: "Десни сектор" прети да ће на разговоре с властима у Кијеву послати 17 батаљона

Мукачево после преговора о "сферама утицаја"
Украјинска екстремистичка организација "Десни сектор" неће положити оружје, већ ће кијевским властима демонстрирати своју снагу, саопштио је  у недељу секретар за штампу те организације, Артем Скоропадски.

"Наш вођа Дмитриј Јарош није наредио да се положи оружје и наши војници то неће учинити", рекао је он, додајући да организација има у резерви 17 батаљона који су сада на обуци пре одласка у Донбас и да ће "ако је потребно, сви они бити код председничке администрације и Министарства унутрашњих послова, а онда ће власти видети шта је љут националиста."

Секретар за штампу је рекао да ће националисти наставити са својим протестним демонстрацијама све док министар унутрашњих послова Арсен Аваков не буде смењен.

"Полиција у западној Украјини надгледа кријумчарење 20 година, а ситуација се није променила ни за годину дана Аваковљеве власти. Ни тамо, ни у читавој земљи. Лустрација није деловала, корупција цвета. Нећемо мирно посматрати, са властима ћемо разговарати  другачије, оштро."

Представник 13. батаљона "Десног сектора" Алексеј Бик је рекао да је оружје које су његови војници имали "заробљено у борбама у Донбасу, да га неће пријавити властима". Нападачи из Мукачева су добили додатно оружје од својих савезника и повукли се у планине, додао је, претходно рекавши да су снаге те организације организовале контролне пунктове око Мукачева, да влада тамо не може да пошаље више снага.

Полиција и "Десни сектор" у међувремену сукоб покушавају да реше преговорима. Вођа организације Дмитриј Јарош је у Мукачево стигао рано у недељу.

Закарпатско државно тужилаштво је сопштило да је у суботњем нападу у Мухачеву погинуло три и рањено једанаест особа. Министарство унутрашњих послова каже да је међу погинулима и један цивил, а "Десни сектор" да су погинула два и рањена четири његова припадника.

Тужилаштво је инцидент у Мухачеву оквалификовало као терористички напад, после чега је педседник Порошенко безбедносним службама наредио да "разоружају и ухапсе криминалце који су убили мирне цивиле у Мукачеву". "Десни сектор" је на то својим присталицама послао упозорење.

Група од око двадесет наоружаних припадника "Десног сектора" је у суботу дошла у кафић у оквиру спортског комплекса који контролише посланик Врховне раде Михаил Лањо. Полиција и сведоци кажу да су нападачи дошли да са Лањовим представницима преговарају о "прерасподели сфера утицаја". Сукоб је избио између рунди преговора, после чега су екстремисти на противнике отворили ватру из пешадијског наоружања. Стигла је полиција и покушала да нападачима пресече одступницу, на шта нападачи одговорили ватром из пушака, тешких митраљеза и бацача граната.


Пробијајући полицијски кордон, нападачи из "Десног сектора" су из града кренули колима, при чему су на полицијска возила пуцали из лансера граната и запалили полицијски контролни пункт и бензинску пумпу.

Полиција и специјалци Министарства унутрашњих послова и Службе безбедности Украјине су наоружане нападаче припаднике "Десног сектора" блокирали у шумској области код града Лавки.

Припадници "Десног сектора", пак, блокирали су Председништво у Кијеву и стражаре крај обласних управа у Лавову, Харкову, Одеси, Запорожју и Николајеву.

Ћирилизовано: За "десерт" нешто о чему ћуте и украјинска, и новоруска, и наша штампа:

"Министарство одбране САД је данас саопштило да је згранути Обамин режим наредио да 10. група специјалних снага групе из Форт Карсона у Колораду буде на највем нивоу приправности после побуне америчких питомаца, нацистичких снага у Украјини, које прете да ће земљу увести у још још већи хаос и крвопролиће -  што се једино може назвати поновним грандиозним неуспехом сулуде глобалне политике Сједињених Америчких Држава...." - US Special Forces Alerted After Nazi Revolt In Ukraine Stuns Obama Regime

Извор: Novorossia Today
За СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!