Монопол ГМО усева узрокује болести срца и дијабетес


Научници из Међународног центра за тропску пољопривреду – ИЦТА ( International Center for Tropical Agriculture – ICTA) су објавили студију која показује да безбедност глобалног система хране можебити доведена у питање због мањег броја усева који се користе за исхрану укупне људске популације.


Истраживачи предвиђају да ће са овим губитком различитости и зависношћу светске људске популације о овим културама бити остављен отворен прозор за неуспех и неисплативост жетве.

Колин Кури, научник из ИЦТА објашњава : “ Током протеклих 50 година смо видели да се исхрана широм света мења и да постаје све више једнообразна – оно што зовемо ‘глобализованом исхраном’. Остали усеви дају додатне хранљиве материје у исхрани које главни основни прехрамбени производи не могу да пруже.“

Студија наводи податке добијене од УН, да су пшеница, „сада кључна храна у више од 97% земаља“, и соја постале „значајан“ састојак у исхрани процењених 3 четвртине људске популације.

Због овакве „хомогенизоване глобалне исхране“, закључује се у раду, лако се шире и незаразне болести.

Незаразне болести укључују дијабетес и срчане болести.

Кури упозорава да мора постојати „експанзија у разноликости глобално важних усева. Ми такође треба да осигурамо то да је генетичка разноврсност доступна људима. Та различитост потиче од старих сорти и дивљих врста које су везане за усеве.

Кури наставља : „Ова исхрана се састоји од великих, главних усева попут пшенице, пиринча, кромпира и шећера. Она такође укључује и усеве који нису били важни пре 50 година, али су постали веома важни сада, посебно уљарица попут соје.“

Генетски модификовану пшеницу је направио Монсанто.

Монсанто је изјавио да је “ Управа за храну и лекове ( ФДА ) пре више десет година потврдила да су храна и храна за животиње од пшенице отпорне на Раундап безбедне.“

Биотехнолошки гигант тврди да “ глифосат-толерантни ген употребљен у Roundup Ready пшеници има дугу историју безбедног коришћења. Ген који је употребљен у пшеници отпорној на Раундап такође производи исти протеин који има широку примену код кукуруза, соје и неколико других усева које су користили и користе милиони фармера широм света.“

Осам стотина научника из Института за науку у друштву – ИСС (Science in Society – ISS) дошли су из целог света и окупили се да затраже да се Монсантов ГМ експеримент оконча.

У отвореном писму „од светских научника свим владама у вези с гнетски модификованим организмима“ речено је да “ ГМ усеви не нуде погодности пољопривредницима и потрошачима. Уместо погодности су идентификовани многи проблеми, укључујући смањени принос, повећана употреба хербицида, нестабилне перфомансе и лош економски повраћај фармерима. ГМ усеви такође интензивирају корпоративни монопол на храну, који породичну пољопривреду и фармере води у немаштину, и спречава суштинске промене ка одрживој пољопривреди која може гарантовати сигурност хране и здравља широм света.“

У писму се каже: „Ми позивамо Конгрес САД да одбаци ГМ усеве, и зато што су опасни, и зато што су супротни интересима породичне пољопривреде, као и да подржи истраживање и развој одрживих пољопривредних метода од којих породична пољопривреда широм света заиста може имати користи. Ми, долепотписани научници, позивамо на тренутну обуставу свих примењених ГМ усева, како у комерцијалној употреби, тако и у огледима на отвореном, на најмање 5 година, и; да се укину и забране патенти на животне процесе, организме, семена, ћелијске линије и гене, и; позивамо на свеобухватну јавну расправу о будућности пољопривреде и безбедности хране за све.“


Аутор: Сузан Посел
Извор:occupycorporatism
Превео: Александар Јовановић

Преузето са: Магацин
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Коментари