Монсанто покушава да патентира и контролише природни парадајз

У ужасном покушају да патентира још једно семе, Монсанто је прибегао превари да би добио права на парадајз који је природно отпоран на гљивичну болест ботритис (botrytis). Парадајз није генетски модификован, али Монсанто манипулише документима да би изгледало да је биљку „измислила“ биотехнологија, иако је истина да је произвођач биљке сама мајка природа.


Представници покрета Нема патената на семена! (No Patents on Seeds!) су скренули пажњу на ову мутљавину биотехнолошке индустрије, да покуша да надмаши своје пропале генетске експерименте. Оригинални парадајз који се користио за овај патент је дошао из међународне банке гена у Гатерслебену у Немачкој, и он је показивао ову отпорност вековима, много пре него што је почело биотехнолошко мајмунисање са нашом храном.

Зато што укрштање парадајза није могуће патентирати, Монсанто је намерно преформулисао патент током периода испитивања, да би изгледало да је ту генетски инжењеринг био умешан. Међутим, пажљиво читање патента показује да је ово просто превара. Ови парадајзи нису произведени преносом изоловане ДНК. Европски завод за патенте би требао да се с овим позабави„, каже Кристоф Тен за No Patents on Seeds!. „Овај патент показује колико је компанијама као што је Монсанто лако да избегну постојеће забране у патентном праву.“

Важећи закон о патентима наводи да су „основни биолошки процеси у производњи биљака и животиња“ искључени из патентибилности.
Многе биљке су природно отпорне на болести. На пример, „супер краставци“ су варијетет природног краставца природно толерантног на антракнозе, пепелницу, пламењачу, ангуларне пеге на листу и краставост плода. Треба ли Монсанто и то да патентира ?

Слично (скоро) томе, биотехнолошке компаније би желеле да поверујете да је њихов нови љубичасти ГМО парадајз нека врста „лека за све“ за рак (иако неколико непатентираних природних биљака већ врши овај посао), иако ништа слично није доказано. Што је још горе, научна заједница регрутује болесне појединце да на њима тестира своју нову отровну храну.

„Органски баштовани“ су добро упућени у брање биљака које су природно отпорне на штеточине па чак и у време на њиховој локацији. Они такође користе заједничку садњу и органске пестициде да би се избегло коришћење тешких, канцерогених хемикалија као што је Раундап. Ако Монсанто мисли да може да патентира пољопривредну праксу стару 10 000 година, онда заиста нешто дебело није у реду са нашим законодавним системом.


Аутор: Кристина Сарич
Извор: The Rebel
Превео: Александар Јовановић

Преузето са: Монсанто покушава да патентира и контролише природни парадајз | СРБски ФБРепортер
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
  

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!