Срђан Воларевић: Једно присећање

На неком сајту нађох текст о томе како садањи министар културе кубури са стандардизацијом писма српског језика, реч је о ћирилици, и како је тај текст преузет из „Политике“. Вероватно је то у штампаном издању, пошто на електронском издању не постоји, или га ја нисам успео пронаћи. А да пишем Политици нећу, из принципа.

Пошто се ту помињу неке чињенице о Одбору за стандардизацију српског језика, као и име Ивана Клајна, зарад увида у стварну нарав те две појаве у српском језику, желео бих да нешто кажем. У редовима који следе, сваком нека буду на слободу да их разумева како хоће и како може.

О министру нека говоре они који се отимају за министарска места.

А о Ивану Клајну и Браниславу Брборићу ја ћу рећи неколико речи. Одбор за стандардизацију Српског језика је основан у она времена када је и потписан Дејтонски споразум. Председник Одбора био је Павле Ивић, што му га дође као титуларан наслов, а стварни управитељ и мотор Одобора бејаше сада покојни Бранислав Брборић.
 

Представници САД састали су се са сиријским опозиционим групама да разговарају о наоружању и обуци

© East News/ Nish Nalbandian

Вашингтон, 15. јануар (Спутњик) Централна Команда Оружаних снага САД јуче је саопштила да су се високи представници војске и дипломатије  почетком ове недеље састали са представницима сиријске опозиције ("побуњеницима" - прим. прев.) у Истамбулу, да разговарају о обуци и опремању побуњеника које би вршиле снаге САД.

"Ови састанци пружају добру прилику да се разговара са члановима умереног политичког крила побуњеника и да се представи амерички програм обуке и опремања, као и могућност да се оствари бољи увид у стање на терену", саопштава ЦЕНТКОМ.

Глупост у свом најбољем издању: "Оксфорд јуниверзити прес" забранио употребу речи "свиња" и "кобасица" да не би увредио муслимане и Јевреје

Изгледа да у западном свету постоји директна корелација између терористичких напада и глупости. Више напада, више идиотских одговора. Таман човек помисли да се лествица не може спустити ниже, оно испаде да може. Интернешенел бизнис тајмс пише:

Један од највећих издавача у области образовања на свету је упозорио своје ауторе да не помињу свиње и кобасице у својим књигама, да не би нанели увреду.

Оксфорд јуниверзити прес (ОУП) је одредио да се код свих књига мора водити рачуна о другим културама, ако се жели њихова продаја у целом свету.

Британски амбасадор у Приштини: Косово и Србија ће се у Бриселу суочити са тешким изазовима


Британски амбасадор на Косову, Јан Клиф, каже да ће оснивање Удружења српских општина на северу Митровице бити тежак задатак.

Клиф је рекао да ће ова тема бити на дневном реду на следећем састанку заменика премијера Тачија и српског премијера Вучића. Састанак ће бити одржан 9. фебруара.

Узбуна!: Руски тенкови прелазе украјинску границу


је твитовала, а Русија инсајдер објавио алармантну вест: фотографисан је (бар) један руски тенк са Донбасом као одредиштем.

Ако температура остане изнад нуле.

 

Козаци: "Путин је наш император" (и шта то може да значи)


За време Руског грађанског рата, антибољшевичку Белу армију је оптерећивала атаманшчина. Атамани, вође козачких снага које су чиниле велики део Беле армије, често су одбијали да им наређују официри Главног штаба Беле армије, који су им, теоретски, били надређени. У областима под контролом козачких јединица дешавале су се бројне пљачке - и погроми. Атаманшчина је постала симбол свега лошег у владавини Белих, пре свега недостатка централне власти и безакоња.

Африка Француској још увек плаћа колонијални порез - на "бенефите француске колонизације"

Када је Француска уништила Гвинеју која је тражила независност, алтернатива је била да Гвинеја плаћа "колонијални порез". Ниједна афричка земља није предвидела какве ће последице тога бити за четрнаест земаља.



Слободан Каназир: За коју врсту смећа је намењен овај контејнер?!

Постоје информације које човеку помажу при обављању одређених радњи из свакодневног живота како би се избегле евентуалне забуне - као на пример: на улазним вратима јавних установа, супер маркета и сл. често пише „вуци“, или „гурај“, тако да се може тачно знати коју радњу је потребно извршити да би ушао, или изашао.

Путокази и саобраћајни знакови служе да путник лакше и безбедније стигне на одредиште до којег је кренуо. На телефонској говорници је нацртана слушалица што је довољно да би се знало чему она служи. Кабине у јавним клозетима су означене мушком, или женском ципелом, тако да посетиоци улазе у одговарајућу кабину без икакве дилеме. На контејнерима за одлагање смећа све чешће се могу видети ознаке које информишу о томе која врста смећа се у њих одлаже, на пример: картон, пластика, стакло и слично.