Гилад Ацмон: Израел, Исламска држава, Европа...и културни марксизам


И поред тога што Исламска држава прети Хамасу, израелски министар задужен за обавештајне службе Израел Кац говори о некаквој сарадњи између Хамаса и ИД. Шта ви мислите о томе?

Лично, склон сам да израелска саопштења и изјаве не узимам "за озбиљно". Пратећи израелску политику преко две деценије научио сам да циљ оправдава лагање, да је лагати кошер поступак. Другим речима, Израел Исламску државу назива непријатељем да би задобио симпатије Запада.

Иако неке европске земље брине што их Исламска држава може напасти сваког часа, не би се рекло да таква брига мучи и Израел. Шта штити Израел од напада ИД?

Истина је да Израел не треба да брине због Исламске државе и то ме уопште не изненађује, јер да сам којим случајем један од оних који у Исламској држави доносе одлуке војне природе желео бих да избегнем сукоб са Израелом у овој фази. Тренутни циљ Исламске државе је да се шири у исламским друштвима. Дакле, у овом тренутку нема разлога за напад на Израел, поготову што се ИД тренутно бори на више ратишта и брани своју "престоницу".

Али има и коментатора, и то угледних, који тврде да је Исламску државу створио сам Израел. И то би могло бити одговор на горе постављено питање, али ја нисам особа на положају, таквом да бих знао да ли је то истина или није.

Да ли је фер рећи да Исламска држава и Израел имају неке заједничке интересе у региону? Какви су резултати ваше личне анализе о нестабилности Блиског истока и њеном утицају на Израел?

Ја тврдим да Израел и ИД продају исту робу.

Запад је последњих 50 година подвргнут једној инвазивној политичкој идеологији. Мислим на културни марксизам. У основи, културни марксизам је левичарска школа мишљења јеврејске провинијенције створена да друштво разбије на милијарде секташких синагога, сломи радне људе и уништи склоност ка националном. Културни марксизам нас учи да говоримо "ја, као...": ја као Јеврејин, ја као црнац, ја као лезбијка, ја као муслиман, и тако даље. И, уместо да будемо припадници народа и народ, постајемо скуп изолованих сектора, све зарад "коректности" и "толеранције".

Израел је први схватио да културни марксизам значи потпуну пропаст. И зато је Јеврејима из дијаспоре упутио изазов у виду питања шта то значи говорити и мислити "као јеврејин". А затим прогласио, да би, уместо говорити "као јеврејин", требало "бити Јеврејин". И добар део јеврејске младежи је усвојио ту идеју, и још је се држи: долази у Израел, ступа у Израелске одбрамбене снаге и "бити Јеврејин" слави теротисањем недужних Палестинаца.

Исламска држава продаје у основи исту ствар. Младим следбеницима из Европе поручује да би им боље било да уместо причања "као муслимани" дођу у Сирију и "буду муслимани".

Овде, у овој фази, избећи ћу кључно питање - да ли је Јеврејска држава представник јудаизма а Исламска држава представник ислама?

Али ћу вам скренути пажњу на једну интересантну ствар: Јеврејима који се после три године "бити јеврејин" у Израелским оружаним снагама и повременог учешћа у колосалним ратним злочинима враћају у Велику Британију и Француску дозвољено је да се без икаквих проблема укључе у друштво и врате свом пређашњем свакодневном животу, док се борцима Исламске државе...знате већ шта се њима догађа када се врате у Европу.

И рећи ћу нешто од суштинске важности: "замор материјала" услед културног марксизма није само јеврејски и муслимански. И већина Европљана пати од ове идеолошке куге. Због ње Шкот каже Бриту да ће уместо да говори и мисли као Шкот радије Шкот бити. И зато већина "брегзит" анкета показује да се многи Брит уморио од лажног европејства и да би радије да буде Британац, Брит.

Али да се вратимо питању с почетка. На израелску и метафизику Исламске државе гледам као на еквиваленте. Имају више заједничког него што је било ко из Израела или Исламске државе спреман да призна.

И с тим у вези, какви су односи Саудијске Арабије и Израела? Да ли су те две државе заиста архинепријатељи или имају какав заједнички интерес на Блиском истоку?

Факат је да заједничке интересе имају - и непријатеље, као што је Иран - што знају и сви политички коментатори. Нема таквог политичког коментатора који ће рећи да је Саудијска Арабија архинепријатељ Израела.


Од истог аутора: Ћирилизовано: Гилад Ацмон (17 чланака)

Аутор: Гилад Ацмон
Извор: Monitoring Israeli politics for 2 decades taught me that lying for the cause is a 'kosher procedure' | Muslimpress
Преузето са: Lying for the cause is a kosher procedure — Gilad Atzmon
Превод. Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!