ХИМАРС против "искандера" или у чему је сврха пребацивања новог америчког оружја на границе Русије


Програм размештања америчког оружја у балтичке земље се убрзава. Заједно са оклопним возилима и особљем, допремљеним на место вежбе "Удар сабље" (Saber Strike) у Естонији, САД су први пут од почетка милитаризације балтичких земаља на место одржавања вежбе пребациле више ракетних система плотунске паљбе ХИМАРС, који имају могућност дејства као оперативно-тактички ракетни системи.

У западној штампи пребацивање назвају "недвосмисленим сигналом Москви", али стручњаци за оружје позивају на трезвену процену опасности од америчке војне технике.

Површина уништења

Високо прецизно оружја са којим можете уништити скоро сваки циљ, чак и минималне величине, супротно предвиђањима стручњака није успело да избаци са бојног поља ракетне системе плотунске паљбе (вишецевне лансере ракета - прим. прев.). Стручњаци широм света признају да је употреба РСЗО (реактивные системы залпового огня) решава много савремених војних тактичких задатака које "паметна" оружје нису у стању да реше. У такве задатке спадају и масивни удари свим расположивим средствима на групације технике и живе силе која напада или се брани.

Списак земаља у којима се активно ради или се до сада радило на ракетно артиљеријијским системима је импресиван: Шпанија, Индија, Израел, Кина, САД, Русија. Посебну пажњу на овој листи заслужује амерички систем HIMARS (енгл. High Mobility Artillery Rocket System - Веома покретљив артиљеријско-ракетни систем), које су амерички војни транспортни авиони пребацили у Естонију да учествују на вежби "Удар сабљом".


Посебан интерес стручњака за америчку технику налаже неколико фактора: прво, америчка техника је оличење једног од најмодернијих приступа ракетном оружју - напредне рачунарске опреме и максималне аутоматизације процеса припреме за ватру.

Друго, ХИМАРС је један од ретких примера модерне технике која је прошла кроз борбену употребу: 2010. године, у јеку НАТО-ове "Операције Моштарак" у Авганистану, систем је први пут испробан у борбеним условима.


Међутим, потпуно успешно ватрено крштење се мора узети са великом резервом: према различитим подацима, између десет и петнаест цивила је убијено дејством две ракете система, које су из непознатог разлога одступиле од циља. Трећи разлог зашто већина стручњака цени потенцијал америчке технике је - универзалност.

Ако је потребно, на возило се могу поставити оперативно-тактичке ракете кратког домета. Многи западни стручњаци оцењују борбене способности система показане на вежби у Естонији не само као исте, већ и супериорније у односу на друге оперативно-тактичке ракетне системе, посебно руски ОТРК "искандер-М" (Оперативно-тактический ракетный комплекс - оперативно тактички ракетни систем).


Дипломатија топовњача

Пренос модерног америчког наоружања које може представљати претњу у региону на границе Русије је најбољи пример такозване дипломатије топовњача. Једина разлика је у томе што се оригинална "дипломатија" ради уз помоћ морнарице. Међутим, ако боље размотримо, постаје јасно да су садашња "дипломатија" и "подршка" савезницима на самим границама Руске Федерације чисто демонстративне природе.

Не улазећи у дубљу анализу оклопних јединица стационираних у Летонији, и анализирајући само учешће HIMARS система на вежби "Удар сабљом", можемо закључити да постављање таквог оружја у Естонији не угрожава толико безбедност Руске Федерације колико угрожава безбедност земље у којој је постављен. Ствар је у томе да је домет ХИМАРС система, у најбољем случају, свега 80 км.


Ракета ATACMS Block IA са касетном бојевом главом може да уништи површину од 67,000 квадратних метара, а осавремењена ATACMS Block IIR ће имати самонавођене БАТ (Brilliant Anti-armor Technology - BAT) елементе, који прецизно могу да униште сваки заштићени циљ.

"Американци упоредо са 'блок 2А' покушавају да повећају домет ракета до 160 километара, али балистика се не може преварити: са истим калибром је могуће повећати домет једино ако се  смањи тежине бојеве главе. Зато Американци упорно раде на усавршавању могућности ракете. Можемо претпоставити да ХИМАРС у калибру од 227 мм у потпуности омогућава ношење бојеве главе са нуклеарним пуњењем и, узгред, претварање ракете са повећаним дометом у високопрецизно навођено оружје "- каже војни стручњак Алексеј Леонков.


Оперативно-тактичка интервенција

Према речима стручњака, рад на том задатку не престаје и Американци нису одустали од трансформисања система вишецевних бацача ракета у универзални ракетно-артиљеријски систем. Стручњаци тврде да је основни циљ америчких инжењера, и то већ дуго времена, максимална ефикасност таквих ракета, као и увећање потребних параметара за најбољи коефицијент кружног одступања.

Стране војске покушавају да демонстрирају силу постављајући оружје у близини руских граница, али руски војни инжењери су одавно развили ефикасан одговор. Знате већ: оперативно-тактички ракетни комплекс "искандер-М", који је размештен у Калињинграду. Асортиман бојевих глава ракете "искандер-М" је врло "богат": фрагментно-фугасне, фугасно-запаљиве, пробијајуће, касетне, кумулативне, термо-баричке (аеросолне) и нуклеарне бојеве главе могу да реше велики број задатака на много већим удаљеностима него ХИМАРС- домет ракета система "искандер-М" је до 500 километара.


Детаљно испитивање карактеристика америчке технике наводи на закључак да пребацивање ХИМАРС-а на вежбе у Естонији, могуће и њихово распоређивање тамо за стално, неће допринети да се амерички и европски војници осећају сигурно. Постављање система овог типа и у садашњем облику, ако се упореди са свим контрамерама које ће бити предузете ако буде потребно, је апсолутно недовољно.

Такође треба поменути и чињеницу да су оружане снаге европских земаља практично одустале од стварања нових оперативно-тактичких ракетних система. Са друге стране, покушаји војних инжењера САД не доносе много успеха: сместити у један систем моћ ракетне артиљерије која може да уништи читаве батаљоне и тактичку ракету није могуће.


Зато Русија, којој тако жестоко и агресивно демонстрирају маневре дуж граница, има значајан напредак у развоју РСЗО и тактичких система. Поред тога, ови други се могу користити за уништавање циљева специјалним крстарећим ракетама чији је домет око 2,000 километара. Све скупа, намеће се питање зашто су се ХИМАРС системи појавили у Естонији и кога таквим оружјем амерички војници покушавају да импресионирају.

На исту тему:  «HIMARS»? Не смешите мои «Искандеры»!



Аутор: Дмитриј Јуров
Извор: HIMARS против «Искандера»: какова цель переброски нового вооружения США к границе России - Телеканал «Звезда»
Фотографије: U.S. Army/Минобороны России/Pavel Nemecek/CTK/Globallookpress
За Ћирилизовано превео: мајор авијације у пензији Мирослав Младеновић, пилот

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!