Пређи на главни садржај

Битка за Средоземно море: руски "малишани" против Шесте флоте САД

Фото: Минобороны РФ
Тест за пијанце: жена тражи од мужа који се касно вратио кући да каже "Гибралтар". Њему не успева ни да јасно изговори име мореуза који повезује Атлантски океан са Средоземним морем, а камоли да се сети да је то британска прекоморска територија, заједно са Акротиријем и Декелијом. Пијан човек се неће сетити ни чињенице да медитеранских земаља има још 17, плус две непризнате (Палестина и северни Кипар), али ће, и трештен, рећи да је Средоземно море (Mare Mediterranea) под контролом америчке морнарице. И ту фрустрирани филолог неће погрешити - Ратна морнарица САД је у Средоземном мору преко 70 година.
САД одавно Средоземно море сматрају својим, "унутрашњим" морем. Ту држе Шесту флоту Ратне морнарице САД, која је стално ојачана борбеном групом око носача авиона и са неколико десетина ратних бродова. Под контролом ове групе нису само земље медитеранског басена, већ практично цела Европа, Блиски исток и читава Северна Африка. А на корак далеко је и Црно море. Сада је америчке морнарица усредсређена на Сирију и Либан, делимично Кипар и Израел, понекад и Турску. Али главни циљ јој је борба против оперативне групе руске морнарице у Средоземном мору, која је значајно ојачала последњих неколико година.
Фото: navy.mil
Садашњи долазак носача авиона "Двајт Д. Ајзенхауер" (USS Dwight D. Eisenhower) на борбено дежурство у Медитерану уместо носача авиона  Хари Труман (USS Harry S. Truman), који би требало да се врату у америчку базу до краја јуна, показује да САД настављају са "политиком носача авиона". Па, сваког би требало да плаши присуство ма и једне такве армаде уз своје обале. На пример, на Либију се 1986. и 2011. године обрушила ватра, у којој је узела учешће и америчка морнарица стационирана у региону. Сада јој је на нишану Сирија, где ВКС Русије изводе операције. А пуцати на ову земљу није тако једноставно као на Либију.
Према тврдњама Пентагона, Шеста флота је "инструмент застрашивања" и стално је у високом степену приправности и комплетирана и у миру и у доба рата. Као основа за формирање НАТО морнарице на јужноевропском ратишту, може да делује и самостално како би се осигурала политика САД у медитеранском подручју, чак и без ослањања на заједничке политичке активности са осталим партнерима из алијансе. То јест, ту је Ратна морнарица САД, и ту су ратне морнарица другихих савезничких земаља, на које, у одређеним ситуацијама, Американци не рачунају превише.
Фото: navy.mil
Па чак и у тренутној ситуацији, када флота европских земаља активно тражи шест бродова крцатих оружјем који су се из турских лука упутили ка обали Сирије да испоруче оружје терористима Исламске државе, Американци се, уза сав свој морнарички потенцијал на Медитерану, од те операције ограђују на најбаналнији начи: "Интереси САД нису угрожени." Стандардни одговор америчке војске подразумева да постоји други интерес - држати своје савезнике, па и НАТО, у напетости. Док не увиде колико је непријатељ опасан и утуве у главу да их једино Американци могу заштитити.
"Стандардна америчка тактика - наметнути услове за регионални сукоб, а затим се пресвући у "мировњаке" - каже директор Центра за анализу стратегија и технологија (АСТ) Руслан Пухов. "Тако је било много пута у светској историји. Ни садашње хистерисање у Средоземном мору није првина. Тренутно се подстиче уз границе Сирије, где су Американци доживели потпуни фијаско, али не признају пораз и покушавају са оружаним притиском. По обичају - с мора, без употребе копнених снага. Али ова пракса је застарела, "осветничка ватра" више нема такав значај као у Либији или Либану. Гомила пливајућег гвожђа и даље може да рига ватру, али се, због неефикасности таквих акција, још увек мора ослањати на противдејства, да тако кажем, трећеразредне силе. Јасно је да се Русија томе активно противи, али и многе НАТО савезнице САД не деле увек агресивност својих 'заштитника'.
Медитеран је простор за одмаралишта, желимо овде да зарађујемо новац, не да ратујемо. Не интересују нас нафта и туђе амбиције, потребна нам је зарада - кажу они. И Американци онда шаљу разараче и носаче авиона да им промене мишљење. Та и таква дејства САД засигурно неће успети да утичу на политику Русије, која самоуверено обнавља свој утицај у Средоземљу, и не плаши америчке ескадре, којој се може у потпуности и достојно супротставити" - сматра Пухов.
Фото: navy.mil
Не улазећи у историјске чињенице, које говоре да се и совјетска морнарица адекватно суочавала са морнарицом САД у Медитерану, данас можемо рећи да је руска флота самоуверено повратила некадашње позиције. Сада су ту на дежурству и тешка ракетна атомска крстарица "Петар Велики" и тешка крстарица носач авиона "Адмирал Кузњецов", и многи други ударни бродови руске морнарице – из Црноморске, Балтичке и Северне флоте лако је доћи. Што и планирају да учине. Ускоро. Луке базирања су им близу - од Севастопоља и Новоросијска до сиријског Тартуса није далеко (а ни Кипар нам више није стран!). Опет, покривање ватром се може вршити и ракетама "калибар" из Црног и Каспијског мора. Дакле, иако је ту "страшна звер" носач авиона "Ајзенхауер", његово потапање је десетак минута посла.
Нема смисла набрајати све руске бродове из сталног оперативног састава Ратне морнарице РФ који су сада у Средоземном мору. Није битно да ли их има десет или двадесет, јер у сваком тренутку, према околностима, може да их буде много више. Главна ствар је да јесу у стању да у том региону штите националну безбедност Русије, упркос масовном присуству америчког бродовља.
Узмимо, на пример, само два ракетна брода - "Зељониј дол" и "Серпухов", сада на дежурству на Медитерану. Е, на њих се односи пословица "дукат је мали, али драгоцен", јер су ти "малишани" у стању да пошаљу на дно сваку  грдосију типа америчког носача авиона, са све свитом разарача, фрегата и бродова за снабдевање. Имајући у виду и руску авијацију далеког домета која је своју снагу и прецизност доказала и у операцији ВКС у Сирији, можемо, а да не претимо, рећи да је доминацији носача на било којем мору - крај.
Показивање мишића је могуће и има смисла само пред слабим противником. То је, што би рекли, "хватање на страх." Али овде то није случај. Американци се у сукобу у Средоземном мору понашају као горила што се буса по грудима да уплаши противника. Ми обично ударамо по другом местудиректно по непријатељу.

Аутор: Виктор Сокирко

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de