"Дебкафајл" у медијској припреми израелске војне интервенције у Сирији: "Израелска пасивност може довести до присуства Ирана на Голану"



Превод:

Премијер Бењамин Нетањаху је за "дипломатски приоритет" одредио наглашавање опасности од тероризма под покровитељством Ирана и иранских ракета које могу да носе нуклеарне главе, па је то била и једна од главних тема његових разговора са британском премијерком Терезом Меј приликом њиховог сусрета у Лондону у понедељак 6. фебруара, а биће и кад се у Вашингтону 15. фебруара буде састао са Доналдом Трампом.

Али председник САД и премијерка Велике Британије знају, обавестиле су их њихове обавештајне службе, да команда Израелских одбрамбених снага и садашњи коминистри одбране Авигдор Либерман  и Моше Ја'алон, као што су чинили и ранији министри, свом премијеру упорно и чврсто препоручују да се не меша у сиријски сукоб.

Дакле, Израел је искључен из практичних разматрања везаних за будућност Сирије. Али зато је Јордан ушао у игру, као главни блискоисточни учесник у пактирању и војној сарадњи САД, Русије и Турске, жељних да избаце Иран из Сирије.


Јордански краљ Абдулах је прогутао понос и преузео иницијативу, у четвртак 2. фебруара је одлетео за Вашингтон, на ноге америчком председнику. Али резултат њиховог кратког разговора је то да је он први блискоисточни владар који је добио америчку дозволу за бомбардовање армије савезника Исламске државе Халида Ибн ал Валида, која је запосела сиријско-јорданско-израелску тромеђу на југу Сирије - због чега  је, дакле будући да се налазиј на сиријској територији, Израел ниједном није напао током свих ових пет година сукоба.

Војни и обавештајни извори "Дебкафајла" кажу да је Абдулах обавестио Трампа да ће ваздушни напад бити изведен под супервизијом америчке, руске и сиријске команде, чиме ће постати прва инстанца заједничке америчко-руске подршке некој блискоисточној армији у њеном дејству против Исламске државе у Сирији.

И тако је, у суботу 4. фебруара, шест ловаца Ф-15 и пет беспилотних летелица Краљевског ратног ваздухопловства Јордана бомбардовало седам положаја армије Халида Ибн ал Валида. После њих ће вероватно уследити и други ваздушни напади, можда и упади јорданских командоса, који ће у садејству са сиријским побуњеничким милицијама које су сами обучавали покушати да заузму територију под контролом филијала Исламске државе.

А на дипломатском фронту, Абдулах има одобрење америчког председника да Јордан учествује у мировним преговорима о Сирији што се под руским покровитељством одвијају у Астани, главном граду Казахстана. Тиме је јорданска делегација постала амерички депутат за надзирање процеса у коме ће се одредити будућност Сирије.

Овај потез је начињен седам дана после Трампове препоруке британској премијерки да после њиховог разговора у Вашингтону одлети право у Анкару и тамо договори војну сарадњу Уједињеног Краљевства и Турске у погледу Сирије.

Јорданским ваздушним нападима, број страних војски у сиријском сукобу је нарастао на седам, јер се тамо већ боре руска војска, Иранска револуционарна гарда, проиранске шиитске милиције из Ирака, Авганистана и Пакистана, либански Хезболах, америчке снаге, и турска, а сада и јорданска војска.

Синхронизовано са јорданским ваздушним нападима на југ Сирије, Башар Асад је изјавио да они омогућавају да се сиријски цивили избегли због исламиста, њих око 30 000, врате у своје домове, пре свега у региону Кунеитра на сиријском Голану.

Свакоме ко је иоле упознат са сиријским приликама одмах је јасно да је овакво премештање становништва отворен позив да се на хиљаде припадника Иранске револуционарне гарде, преобучених у повратнике, ушуња на Голан.

А Израел? Израел се, иако коалиционим снагама за Сирију пружа обавештајне услуге, нађе остављен по страни од садашњег мировног процеса. Тачно је да је могуће да Исламска држава  у неком тренутку буде почишћена из пограничног подручја, али је исто тако тачно да садашња војна пасивност Нетањахуове владе омогућава нове покушаје иранских снага и Хезболаха да се тајно убаце на Голан.

Дипломатско приоризовање иранске претње, заједно са разговорима са америчким председником Трампом и договорима са руским председником Путином, претворило се у политички пораз Нетањахуа и његових сарадника на челу безбедносних служби. Силе које одређују шта ће бити са Сиријом сада веже војна сарадња и војна дејства. А пошто Нетањахуова прича о иранској опасности није подржана војним средствима и делом, Израел сада нема никаквог утицаја на будуће догађаје, штавише, прети нам опасност од иранског присуства на северном прагу.


DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Напомена преводиоца: Наравно, ово је волеј-лопта за Нетањахуа пред натезање с Трампом - ако још једног ционисту на месту америчког председника уопште треба убеђивати да изађе у сусрет жељи Израела да непосредније и више убија и осваја по Сирији.

Али треба придобити и америчку јавност. Сироти мали Јевреји су опет угрожени, па и у САД: "Нећемо допустити да мржња победи": Њујорчани рукама брисали свастике са вагона подземне железнице / ‘We will not let hate win’: New Yorkers erase subway swastikas with hand sanitizer - The Washington Post

Али Трампови суграђани, Њујорчани, можда и нису тако наивни: боље да се мало запрљају него да им се опет деси какав 11.9.


Извор: Israel’s inaction in Syria may open Golan to Iran
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!