Пол Крејг Робертс: За чије добро се костреши Трампов "бесни пас"?

Надам се да Трампова администрација није већ сагорела. Испаде да Трампов шеф војске, генерал Матис, заиста јесте "бесни пас", јер рече да је "Иран највећи појединачни државни спонзор тероризма на свету".

А да је Русија "број један претња за САД".

И још прети америчком интервенцијом у кинеским територијалним споровима.

Погрешио сам. Мислио сам да је генерал Матис разуман избор, јер је Трампа, по речима самог председника, уверио да "мучење не доноси резултат". Очигледно, Матис не може даље од овога, не може да добаци до разумевања геополитике. Трамп би морао да отпусти Матиса, који је испречио Пентагон на путу нормализације односа са Русијом.

У поступцима Ирана, Русије и Кине нема потврда за ставове генерала Матиса. Његово схватање "претње" је неоконзервативистичко - претња је свака држава способна за отпор америчкој хегемонији. Таква дефиниција претње одговара војно-безбедносном комплексу, јер пружа оправдање за неограничен војни буџет.

Такав хегемонистички импулс рађа тероризам.

А истину говорећи, само две државе на свету имају тежњу да буду хегемони - Израел и САД  - и оне су стварни извор тероризма. Израел терорише Палестинце већ 70 година. САД тероришу остале.

Све познате муслиманске терористичке групације су творевине америчке владе. Ал Каиду је створила Картерова администрација, да би се преко ње супротставила совјетској окупацији Авганистана. Исламска држава је творевина обамахиларистичког режима, њоме је свргнут либијски председник Гадафи. Касније је послата у Сирију, да смакне Асада - како је у телевизијском наступу открио бивши директор Војне обавештајне службе (Defense Intelligence Agency) и садашњи Трампов саветник за државну безбедност, генерал Флин. И украјински неонацистима, садашњим јуришницима на Доњецк и Луганск, нарастоше крила у процесу рушења демократски изабране украјинске владе, а у режији обамахиларистичког режима. Сваки тероризам је у непосредној вези са Вашингтоном и Израелом.

Нико не спори чињеницу да је Вашингтон срушио закониту владу Украјине, али маса Американаца испраних мозгова опет верује у "руску агресију", исто као у истинитост лажне вести да  је Иран терористичка држава.

Иран је последњи пут повео рат и неког напао још крајем 18. века, када је поново заузео Кавказ и Грузију, које је касније морао да их препусти Русији.

У наше време, Иран никога није напао, повредио и увредио, осим Вашингтон, коме не пристаје да буде вазал.

Поред тога, Иран, и Сирија коју спасоше Руси, су једине две муслиманске државе које нису америчке марионете - без сопства, независне спољне и економске политике.  Само Иран и Сирија имају независну политику.

Иран је велика земља богата енергентима, али и са богатом и дугом, све до древних времена, историјом независне војне силе. Данас је Иран држава од виталног значаја за Русију, јер је тампон за амерички производ - џихадизам, којег неоконзервативци хоће да извезу у муслиманске области Руске Федерације. Према томе, Иран је најгора могућа мета за Трампа, наравно, ако заиста жели да са Русијом поново успостави нормалне односе, када се међусобно не прети. Али бесни шеф Пентагона за то не мари и даје претеће изјаве, оптужује Иран да је терористичка држава.

Прстићи Израела? Иран и Сирија су једине блискоисточне земље а да нису америчка марионетска држава. Сиријска војска је очврсла у борби, а чврстина јој и треба да би се супротставила Израелу којег подржавају САД. И Сирија и Иран стоје на путу израелске ционистичке политике - стварања Великог Израела од Нила до Еуфрата. За шта су Палестина и јужни Либан тек припремни радови.

Израелци успешно користе поткупљиве Британце и Американце да би се зацарили на земљи с које их протера Бог. Шта нам то каже о памети и моралу америчких и британских власти? Да не ваљају? А шта им па ваља.

Од Матиса, али и од Тилерсона, такође чусмо претње да ће се интервенисати у кинеској сфери утицаја. Трампови намештеници изгледа не схватају да не може бити побољшавања односа са Русијом ако Трампов режим нишани Иран и Кину.

Има ли каквих изгледа да ћемо видети нешто геополитичког разумевања код Трампове администрације? Да ли је Трампова администрација, на језику тако оштра, довољно оштра и чврста да отклони утицај ционистичког Израела на америчку спољну политику и на то како ће гласати Конгрес?

Ако није, биће још ратова.

Као да није доста што смо двадесет четири године - током осам година злочиначког Клинтоновог режима, осам година злочиначког Бушовог и осам година злочиначког режима Барака Обаме - слушали само претње Вашингтона, претње које су се претварале у смрт и разарање.


Аутор: Пол Крејг Робертс:
Извор: Is The Trump Administration Already Over? -- Paul Craig Roberts - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!