Квантни рачунари учвршћују Кину на месту водеће светске технолошке силе (ВИДЕО)

Фотографија преузета из Advent Of Quantum Computers Blurring The Line Between Man And Machine

Прошле седмице, свет је запањила вест да је Кина успешно телепортовала фотон у свемир. Иако то није био први пут да научници телепортују светлосну честицу, кинески експеримент је до сада најсмелији и указује колико је Кина напредовала у области квантног рачунарства.

Напредовала је толико да је ове недеље објавила да је успешно испробала мрежу квантних рачунара у граду Јинан, који ће бити рачунарско чвориште између Шангаја и Пекинга.

Јинански пројекат је прва примена квантне рачунарске мреже у комерцијалне сврхе; то је систем који се не може хаковати и што, по многим стручњацима, учвршћује Кину на месту водеће светске технолошке силе. Јинанска мрежа ће почети с радом крајем августа.

Квантно рачунарство омогућава научницима да шифрују информације користећи честице светлости. Пројекат Јинан се реализује после телепортовања фотона у орбиту Земље, као и настојања која су започела 2012. године, да се између градова користи квантна веза.

По Жуу Феју, помоћнику директора јинанског Института за квантну технологију, Кина ће бити прва земља која ће користити ову моћну технологију, али пратиће је и друге државе па ће на крају мреже квантних рачунара бити свеприсутне.

"Планирамо да користимо мрежу за националну одбрану, финансије и у другим подручјима. Надамо се да ћемо је дистрибуирати као пилот пројекат, који ће, ако буде успешан, бити примењен и у целој Кини и широм света", изјавио је Жу Феј за South China Morning Post.

Квантни рачунари, кажу научници, омогућиће експоненцијално већу снагу рачунара. Очекује се да ће их у наредној деценији користити многе земље из целог света.

The Anti-Media

Напомена преводиоца: Још је Наполеон Бонапарта (или то беше Андре Малро?) рекао за Кину да је успавани џин који ће, када се једном пробуди, затрести читав свет. Ако буду најјачи и у квантном рачунарству... Далеко било. Ево неколико примера о чему се ради:

- Quantum Computing Is Coming for Your Data | WIRED

- 6 Things Quantum Computers Will Be Incredibly Useful For

- How China's SSF is being built to supersede its U.S. military counterpart - CyberScoop

- Concern Over China’s Quantum Computing Capabilities – THE WEICHERT REPORT


Аутор: Џејк Андерсон
Извор: Quantum Computers to Solidify China as World's Technological Leader
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Коментари